Palatul Baroc din Oradea va fi reabilitat cu bani de la Budapesta

La solicitarea Episcopiei Romano-Catolice din oraş, executivul maghiar a alocat aproape 6 milioane de euro pentru renovarea fostului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Lucrările vor presupune refacerea fațadei și restaurarea interiorului clădirii construite în secolul al XVIII-lea după modelul Palatului Belvedere din Viena. Vor începe în acest an şi vor dura trei ani. În cea mai mare parte din palat va fi amenajat un centru cultural multifuncțional și un muzeu, iar restul va fi rezervat slujbelor religioase.

Alături de Şirul Canonicilor şi Bazilica Romano-Catolică, Palatul Episcopal formează cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României. E opera arhitectului imperial Franz Anton Hillebrandt, care a demarat construcțiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776.

Palatul Baroc din Oradea are 100 de încăperi și 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi din an. În interior, palatul impresionează prin picturile originale păstrate în Capela Episcopală ori pe bolta Sălii Festive.

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri