Palatul episcopal romano-catolic din Oradea îşi va recăpăta frumusețea de odinioară

Foto: agerpres.ro

Lucrările de renovare exterioară a Palatului episcopal romano-catolic din Oradea s-au finalizat în procent de 99%, iar cele interioare sunt realizate în proporţie de 70-80%, întreaga restaurare, prin finanţare de la Guvernul ungar de şase milioane de euro, având termen de finalizare decembrie 2020.

Lucrările complexe au început din subsol, trecând prin parter, cele două etaje, până la acoperiş, fiind refăcute toate faţadele, acoperişul schimbat, ferestrele exterioare înlocuite, cele interioare restaurate, reţele noi de instalaţii canalizare, apă, electrice, sistem de încălzire cu pompe de căldură, restaurarea picturilor murale etc.

„Îmi exprim bucuria de a fi împreună aici, în palatul episcopal, o clădire simbol a judeţului, unde s-a lucrat intensiv şi concentrat în ultimii doi ani, în acest proiect al restaurării. Este o lucrare deloc simplă. Ceea ce vrem să realizăm este pentru binele comunităţii în general. Aşa cum am mai spus, vrem să creăm spaţii de întâlnire pentru oameni, atât în clădire cât şi în jurul ei, să avem spaţii în care să respirăm liberi, să ne simţim liberi, să ne simţim bine împreună, în condiţiile în care viaţa cotidiană este destul de agitată „, a declarat pentru agerpres.ro, episcopul Böcskei László.

Palatul baroc al Episcopiei romano-catolice a fost construit în urmă cu aproape 250 de ani, în perioada 1762-1776 de către episcopul Adam Patachich, un aristocrat din Croaţia, care a realizat la Oradea cel mai amplu proiect al său, menit să ofere spaţiul pentru un focar de spiritualitate şi cultură.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri