Pana in 2020, Parcul Palatului Baroc va reveni la stralucirea din trecut

Un proiect implementat de Episcopia Romano Catolica în parteneriat cu Universitatea Szent István, Facultatea de Peisagistică, Arboretul din Szarvas prin Programul Interreg România-Ungaria   pana in mai 2020 ii va readuce parcului stralucirea de odinoara.

Renovarea parcului baroc are scopul de a reda parcului stilul și strălucirea pe care a avut-o în trecut, un parc istoric de stil mixt: baroc târziu și englezesc. Nu se va reconstrui în mod exact parcul sub forma pe care o cunoaștem din fotografiile de arhivă din anii 1900. Pornind de la situația existentă, va ava loc o retstructurare stilistică, ținând cont de funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească parcul în momentul actual, cu menținerea procentului de spații verzi existente și dezvoltarea biodiversității.

În prima fază se va salubriza parcul, urmând a se renova infrastructura drumurilor și aleilor. Se va amenaja sistem de irigare, se vor toaleta arborii, arbuștii și gardurile vii, se vor revigora peluzele. Se vor planta garduri vii de protecție fonică, se va amenaja un rozariu și o grădină biblică. Se vor instala bănci, coșuri de gunoi și stative pentru biciclete în conformitate cu stilul grădinii.

După renovare, această grădină deosebită va permite vizitatorilor să admire un parc istoric baroc și englezesc cu specii de arbori exotici și seculari care au traversat două secole de istorie. Grădina biblică va fi o atracție deosebită pentru vizitatori, fiind prima de acest gen și de asemenea anvergură din România (o grădină biblică a fost amenajată la Timișoara, dar prezintă numai 6 specii biblice).

Vor fi înlăturați prin tăiere doar acei arbori care prezintă un grad înalt de uscare și aceia care au răsărit din semințe, nu au fost plantați în mod conceptual. Se vor efectua lucrări de toaletare pentru a revigora vegetația sau pentru a permite plantelor să aibă un spațiu vital optim, în ultimii ani aceste lucrări fiind efectuate superficial.

 Referitor la vegetația existentă, parcul este foarte bogat în specii lemnoase, 90% din ele fiind reprezentate de arbori și arbuști. În momentul actual în parc se regăsesc 633 de arbori, 237 de arbuşti, 320 de trandafiri și 92 de conifere aparținând la 63 de specii. Exemplarul cu cea mai mare vârstă pare a fi un stejar cu circumferința de 450 cm care are în jur de 180 de ani, fiind probabil plantat în jur de 1838, sau a făcut parte din vegetația naturală a parcului. De asemenea remarcabile sunt ca şi vârstă castanii sălbatici în jur de 140 de ani, un stejar roșu în jur de 150 de ani și o salcie pletoasă în jur de aproximativ 110 ani.

Specii remarcabile cu importanță deosebită sunt magnoliile care au o vârstă de aproximativ 90-100 de ani, plantate paralel cu fațada palatului. Înflorirea magnoliilor din Parcul episcopal este pentru orădeni semnul sosirii primăverii. Regăsim și două exemplare în jur de 80 de ani de Gymnocladus dioicus care prin diseminare s-au înmulțit și apar în parc şi alte exemplare tinere.

Sunt deosebit de valoroși cei trei arbori de mamut, care presupunem că au în jur de 140 de ani şi care în momentul actual nu fac parte integrantă a parcului, regăsindu-se în curtea Şcolii generale din vecinătatea parcului.

Distribuie informația
Alte știri