Parcarea de pe Independenţei ar putea fi deschisă la finalul lunii mai. Accesul în primele 90 de zile, gratuit

Foto: bihon

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în conferința de presă de luni, 9 martie, situația principalelor lucrări de investiții derulate în prezent de Primăria Oradea, care generează blocaje în trafic, stadiul acestora și termenele de finalizare.

Una dintre lucrările care afectează circulația din Oradea este construcția parcării de pe strada Independenței, undeîn aceste zile se lucrează la finalizarea structurii parcării dinspre Sinagogă. Se estimează că până la finalul lunii martie se va turna ultimul planșeu și se va finaliza structura de rezistență a parcării. Momentan se lucrează în interiorul parcării, la instalațiile de ventilație, posturile electrice de transformare, lifturi, instalația antiincendiu, accese, scări, grupuri sanitare ș.a.m.d.

„Estimăm că parcarea ar putea fi operațională la sfârșitul lunii mai, iar în paralel cu lucrările la parcarea propriu-zisă mai sunt trei proiecte conexe parcării. Primul este proiectul de realizare a piațetei deasupra parcării, proiectul tehnic fiind deja finalizat și urmând să se deruleze procedura de licitație pentru contractarea unui constructor până la finalul lunii martie”, a  precizat primarul Ilie Bolojan.

Un alt proiect prevede realizarea copertinei deasupra acceselor în parcare. Edilul a menționat că în această săptămână se va demara concursul internațional de proiecte, care va fi gestionat de către Instituția Arhitectului Șef, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România. Se estimează o perioadă de 60 de zile în care tot cei interesați vor putea depune proiecte.

Al treilea proiect se referă la lucrările de pe malul stâng al Crișului Repede, din vecinătatea parcării, realizate împreună cu Apele Române. Până la finalul acestei luni proiectul tehnic al lucrărilor gestionate de Apele Române și până la sfârșitul lunii martie ar putea demara lucrările.

„Precizez că noi nu putem termina partea de piațetă deasupra parcării până nu termină Apele Române partea de jos de pe mal, pentru că va trebui să dezafectăm rampa de coborâre și nu ar mai avea acces Apele Române acolo. Sperăm ca ei să termine lucrările până la toamnă astfel încât să putem definitiva piațeta și la finalul acestui an toată zona să arate așa cum trebuie. Dacă toate lucrările vor decurge conform estimărilor, până la finalul lunii mai parcarea se va deschide. Întrucât este prima parcare subterană pe care o avem în Oradea, pentru ca orădenii să se obișnuiască cu această parcare, accesul primele 3 luni va fi gratuit, ulterior urmând să stabilim tarifele care vor fi practicate în această parcare”, a declarat Ilie Bolojan.

Alte știri