Parcările neregulamentare împiedică intervenția rapidă a pompierilor în situațiile în care viața depinde de fiecare secundă/ Comunicat ISU Crișana

Fiecare șofer știe faptul că autovehiculele parcate greșit determină blocaje, mai ales dacă sunt parcate în intersecții, caz în care îngreunează intrarea sau ieșirea dintr-o curbă, blocând, de asemenea, vizibilitatea. De cele mai multe ori însă, ceea ce reprezintă o situație deranjantă pentru traficul rutier al autoturismelor, pentru circulația și accesul autospecialelor de intervenție ale pompierilor reprezintă o reală piedică, care determină creșterea timpului de răspuns la intervenție, generând astfel riscuri suplimentare pentru bunurile și viețile persoanelor aflate deja în pericol.

Când pompierii militari sunt sesizați cu privire la producerea unei situații de urgență, prima luptă care se dă e cea cu timpul, întrucât câteva minute fac diferența între viață și moarte ori între un incendiu aflat în fază inițială sau un incendiu generalizat care distruge bunurile agonisite de-o viață.

Din păcate, se întâmplă adesea ca în drum spre locul intervenției, căile de acces pentru autospecialele salvatorilor să fie obstrucționate de vehiculele parcate neregulamentar ori de cele care nu respectă regulile de circulație privind trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară. Potrivit legislației în vigoare, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore. Prin parcarea neregulamentară sau nerespectarea obligației mai sus menționate, se pierde timp prețios pentru salvarea vieților aflate în pericol pentru care fiecare secundă contează.

Autospecialele de intervenție ale pompierilor sunt de obicei mai mari decât alte autovehicule. Dimensiunea și structura autospecialelor de stingere a incendiilor, de salvare de la înălțime ș.a.m.d. impun o manevrabilitate specială a unui astfel de vehicul pe șosea. Prin urmare, timpul de răspuns al serviciilor de urgență este influențat, în unele cazuri, de deciziile celorlalți participanți la traficul rutier care blochează adesea accesul și circulația rapidă a autospecialelor de intervenție.

În acest context, pompierii militari bihoreni vă adresează rugămintea de a respecta următoarele reguli:

  • Păstrați întotdeauna libere spațiile marcate și căile de acces pentru autospecialele serviciilor de urgență!
  • Nu parcați în intersecții!
  • Mașina dumneavoastră trebuie astfel parcată încât autospecialele pompierilor și ale celorlalte servicii de urgență să aibă în permanență trecerea liberă: gândiți-vă că s-ar putea să aveți chiar dumneavoastră ori un membru al familiei dvs. nevoie de intervenția rapidă a acestor echipaje specializate în salvarea de vieți și bunuri!
  • Este necesară o lățime de trecere minimă de trei metri, astfel încât ușile autospecialelor să poată fi deschise și echipamentele de intervenție manevrate!
  • Nu blocați și nu deteriorați hidranții de incendiu!
  • Nu blocați căile de acces și locurile de parcare marcate cu semnul suplimentar „H” care semnifică prezența unui hidrant! Locurile marcate cu acest semn trebuie să fie întotdeauna libere.
  • Hidranții subterani pot fi recunoscuți după capacele ovale cu inscripția „Hidrant”. Dacă o mașină parchează pe acestea, pompierii nu pot alimenta autospecialele cu apă, iar în această situație, pentru stingerea incendiului trebuie să caute următorul hidrant ori o altă sursă de apă, ceea ce presupune timp prețios pierdut.
Distribuie informația
Alte știri