Părintele paroh Cornel Man: „Spiritualitatea nu înseamnă mister, enigmă, ci este viaţă…”

Duminică, 19 februarie a avut o însemnătate majoră în viaţa creştinilor ortodocşi din comuna Diosig. După sfânta liturghie săvârşită la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” de către părintele paroh Cornel Man, alături de părintele profesor dr. Dumitru Megheşan (fostul decan al Facultăţii de Teologie din Oradea), respectiv părintele Cornel Negrean şi părintele Cornel Lazăr, a fost lansată a doua carte a părintelui paroh Man, numită Spiritualitatea ortodoxă.

Această carte vine ca urmare a cărţii „Cunoaşterea lui Dumnezeu”, carte lansată cu trei ani în urmă, părintele Man dedicând cele două cărţi, celor patru copii ai săi : Andrei, Emanuel, Gabriel şi Olimpiu.

„Toată cartea este amprentată de conceptul îndumnezeirii. Trebuie să explicăm însă ce este dumnezeirea. Numai Biserica ortodoxă are acest concept de îndumnezeire. Alte religii nu au. Să-l impregnezi pe Dumnezeu spiritual în sufletul tău, şi atunci tu devii mai bun. Îl manifest pe Dumnezeu nu stând toată ziua în genunchi, mă pot ruga când tai lemne, când lucrez în grădină, când conduc, când am grijă de un copil. Asta este rugăciunea adevărată. Asta înseamnă îndumnezeirea, transformarea ta. Te uneşti cu Dumnezeu spiritual. Recomand această carte foarte mult”, a spus părintele profesor dr. Megheşan.

Părintele Antal prin discursul său a subliniat că această carte este ca un covor fermecat care te poartă într-o lume în care nu ai avea acces, dar a vorbit şi despre importanţa de a descoperi/redescoperi dragostea de carte. Cititul te duce într-o lume în care oricare dintre noi poate deveni erou, însă în cartea părintelui Man, eroul este Dumnezeu.

„Spiritualitatea nu înseamnă mister, enigmă, ci este viaţă, cultura unui popor, este modul de a fi al unui neam. Mi-a plăcut foarte mult o afirmaţie a lui Einstein care spune că ‘coincidenţa este modul discret al lui Dumnezeu de a rămâne anonim’. Pentru cartea a doua am citit şi recitit, cu creionul în mână, peste 7000 de pagini. M-am ancorat în partea teologică, dar nu pot să afirm că ştiu răspunsul la orice întrebare. Sunt întrebări care sunt fără răspuns şi la altele pot să dau un răspuns, în lumina ortodoxiei, cum spunea părintele Cleopa. Sper totuşi să aducă mai multă înţelegere celor care le vor citi”, a declarat în încheiere, părintele Cornel Man.

Distribuie informația
Alte știri