Părinți Salvatori – Educație și Caritate are nevoie de sprijin pentru a susține în continuare 850 de refugiați și persoane nevoiașe din Baia Mare

Asociația pentru Educație și Caritate a fost înființată în 1995 de către Vasile Vlașin, pe când avea doar 20 de ani și purta numele de Societatea de Binefacere Vlașin. Zece ani mai târziu, o întâmplare nefericită l-a făcut pe liderul acesteia să schimbe direcția.

„Era forma juridică prin care noi, ca familie, am încercat să aducem puțină lumină și bucurie în jurul nostru, familia mea fiind implicată în acțiuni de caritate dintotdeauna. În anul 2015, după decesul accidental al băiețelului meu, Luca, am dat o nouă direcție activităților publice, prin demararea unui program național de cursuri de resuscitare si cursuri de salvare în caz de înec”, povestește Vasile Vlașin.

Ulterior, acesta a înființat și Fundația „Părinți Salvatori” – denumirea sub care a devenit cunoscut programul lor de cursuri gratuite. De altfel, principala activitate o reprezintă cursurile de prim ajutor.

„Derulăm o campanie de informare și constientizare a pupulației și în special a autorităților publice, cu privire la necesitatea dotării spațiilor publice cu defibrilatoare automate. Avem deja mai multe localități din România în care există defibrilatoare automate, ca în țările occidentale. În paralel derulăm campanii de donare de sânge și susținem foarte multe cazuri individuale a unor copilași care au nevoie de tratamente sau operații scumpe’’, ne-a mărturisit liderul asociației.

Învățați să sară în ajutorul celor care au nevoie, cei de la asociație nu au stat să se gândească de două ori când s-a ivit la orizont situația generată de conflictul armat din Ucraina.

„În prima zi de război, înțelegând drama vecinilor noștri, am mers în frontieră să ajutăm. Și acolo am rămas până astăzi. Am dezvoltat o infrastructură de primire a refugiaților, oferindu-le ajutor imediat, constând în hrană, medicamente, haine, cazare și transport spre destinațiile europene dorite. Ulterior au dezvoltat o comunitate de ajutor pentru refugiații care au decis să rămână în România. Peste 200 de locuințe au fost închiriate de noi și au fost puse la dispoziția refugiaților, totodată prin intermediul nostru refugiații au beneficiat, în mod unic în România, de rambursarea integrală a sumelor din programul de ajutor 50/20.’’

În prezent, Centrul de Sprijin și Integrare Părinți Salvatori din Baia Mare are în grijă permanentă un număr de peste 850 de refugiați, unde au loc mai multe activități.

„Am înființat o grădiniță pentru copilașii refugiați și un centru de recuperare pentru copilași cu nevoi speciale. Toate formele de sprijin de care ei au nevoie le sunt accesibile la Centrul nostru: cazare, consiliere psihologică, facilități logistice, intermediere de locuri de muncă, oferirea cu regularitate de produse alimentare etc.

Colaborarea cu Banca pentru Alimente Maramureș a demarat în urmă cu 3-4 luni, pe măsură ce resursele asociației au început să se împuțineze.

„Produsele pe care le primim, alături de produse pe care le cumpărăm noi sau pe care le primim de la alți parteneri, oferă siguranța zilei de mâine pentru un număr de peste 800 de refugiați din Baia Mare. Trebuie să menționez că beneficiarii noștri nu sunt doar refugiați de război, ci și familii băștinașe, care trec prin situații dificile’’, mai spune Vlașin.

Banca Regională pentru Alimente Oradea a oferit ajutoare în criza refugiaților și în anul 2023 în Bihor, Maramureș și Satu-Mare, iar Asociația pentru Educație și Caritate este una dintre cele 13 organizații care au beneficiat de programul de sprijin pentru refugiați în acest an.

Însă nevoile refugiaților din Baia Mare sunt încă mari și Vasile Vlașin face un apel către oricine are posibilitatea să îi sprijine activitatea de binefacere. Îl puteți contacta cu încredere pe canalele de social-media ale asociației.

Anca D.

Distribuie informația
Alte știri