Pasajul Madách de pe Corso-ul orădean a fost deschis publicului

Reabilitat și pus în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care a preluat spațiul respectiv, pasajul Madách de pe str. Republicii a fost deschis publicului.

În cadrul lucrărilor au fost instalate camere de supraveghere video, sistem care este conectat și monitorizat de către Poliția Municipiului Oradea și Poliția Locală și s-au realizat finisaje la nivelul vitrinelor în care se vor regăsi diverse expoziții. Sistemul de supraveghere a Pasajului, ca urmare a reabilitării acestuia, s-a realizat cu scopul de a proteja bunurile care vor fi expuse ocazional, dar și pentru ca persoanele fără adăpost să nu aibă acces pe timpul nopții.

Pasajul a fost dotat cu o ușă de intrare modernă de sticlă sablată, sistemul de care va permite accesul publicului în interior fiind reglat automat. Acesta va fi deschis zilnic, în intervalul orar 08:00-20:00. De asemenea, a fost montat un sistem anti – porumbei deasupra fiecărei intrări și un sistem de iluminat arhitectural adaptat pentru timpul de iarnă, funcțional între orele 17.00 – 20.00.

Ușile de acces sunt dotate cu senzori de mișcare și se deschid automat la mesajul sonor, astfel că persoanele nu vor interacționa cu sistemul în acest sens. Din acest motiv, recomandăm o atenție sporită la apropierea de uși, în momentul deschiderii.

După ora 20.00, ușile se deschid pentru a evacua persoanele aflate în interior. În situații de urgență ce privesc sistemul de funcționare a ușilor (blocaj în interior), persoanele sunt îndrumate să apeleze dispeceratul Poliției Locale a Municipiului Oradea (0259/969) sau numărul afișat pe panou, pentru a anunța incidentul. Din exterior, accesul în Pasaj după orele de program, nu mai este posibil decât pe baza de cartelă.

În vederea revalorificării, pasajul va fi gazda mai multor evenimente culturale. Astfel că, în anul 2024, în cadrul evenimentului organizat de Ziua Culturii Naționale Române, marcată în 15 ianuarie, aici va avea loc prima expoziție în parteneriat cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, fiind preconizate trimestrial activități care să atragă publicul în acest spațiu.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madách Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior. Pasajul care leagă străzile Republicii şi Madách Imre a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Distribuie informația
Alte știri