„Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”. Episodul 3 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, va fi postat și episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan” pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței (www.memoriarezistentei.ro este o platformă care prezintă biografii ale foștilor deținuți politic din Bihor).

 La data arestării, 10 iunie 1948, Mircea Tulvan era student în anul II la Facultatea de Silvicultură din București. A fost acuzat că ar fi făcut parte dintr-o „unitate subversivă”. În realitate, Mircea Tulvan ne-a precizat că nu a activat în nicio organizaţie subversivă. „La cantina unde se servea masa, exista un radio la care tinerii ascultau ultimele noutăţi din viaţa politică”, povesteşte acesta. A primit o condamnare de 3 ani, fiind închis la Ministerul de Interne, Jilava, Poarta Albă, Bicaz și a trecut prin reeducare de la Piteşti și Gherla. 

Linkul de promovare al celui de al treilea episod se poate descărca aici https://we.tl/t-TNkPOQ9XqA  

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea, Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media:

www.oradeaindirect.ro

www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:

Adrian Ardelean

www.memoriarezistentei.ro

Distribuie informația
Alte știri