Paul Goma între opozant și disident


Conferința „Mișcarea Goma pentru drepturile omului” și lansarea cărții „Paul Goma. Conștiiță istorică și conștiință literară”

Muzeul Orașului Oradea, secție a Muzeului Țării Crișurilor Oradea, a organizat, zilele acestea, conferința „Mișcarea Goma pentru drepturile omului”, urmată de lansarea cărții „Paul Goma. Conștiiță istorică și conștiință literară”.

Cristina Pușcaș, dr. în istorie și muzeograf al Muzeului Orașului Oradea, le-a prezentat celor aflați în sala aspecte atât din cariera autoarei Flori Bălănescu, cât și aspecte tragice din viața scriitorului Paul Goma. Discuțiile pe tema conferinței și a cărții s-au împletit într-un mare subiect, un elogiu al neuitării scriitorului.

Volumul publicat la Editura Corint este un studiu monografic, în fapt, teza de doctorat a autoarei și prezintă principalele momente din viața scriitorului, precum și activitatea sa împotriva regimului comunist, pe fondul succesivelor exiluri geografice și literare, lăsând o amprentă asupra conștiinței istorice și literare a secolului XX. Inițial cartea conținea încă 300 de pagini, renunțându-se la ele din cauza numărului mare de pagini, urmând a fi rescrise în volumul al doilea.

Flori Bălănescu, autoarea cărții este doctor în istorie, cercetător ştiinţific 3 la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi redactor coordonator al colecţiei Istorie cu blazon, Editura Corint, Bucureşti. Aceasta a fost reprezentata editorială a lui Goma în România, militând ani la rând pentru recunoașterea lui ca scriitor disident.„Paul Goma nu și-a dorit nimic altceva, toată viața, decât să fie considerat și el, să fie acceptat, conjuncția „și” e foarte importantă în discursul lui Goma ‹‹să fiu și eu acceptat ca scriitor››.”

O figură emblematică a disidenței românești, cu un destin tumultos, Paul Goma rămâne în conștiința publică prin curajul său și prin refuzul supunerii în fața unui regim represiv.
Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Ţării Crişurilor Oradea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Grupul Editorial Corint, Editura Ratio et Revelatio şi Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului.

Alexandra Precup, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri