Pe 21 mai se celebrează Sfinții Constantin și Elena

În fiecare an, creștinii din toată lumea îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena. Este considerată una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

De numele Sfântului Împărat Constantin se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie sărbătorită în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară. Elena este cea care a reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.

În calendarul popular, este sărbătoarea păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare. Tocmai din acest motiv, există o mulțime de superstiții și de tradiții legate de pământul lucrat. Agricultorii nu lucrează în această zi pentru a evita paguba pe care o aduc păsările cerului.

Din cei peste 1,7 milioane de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 619 mii sunt bărbaţi şi peste 1,13 milioane sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Alte știri