„Pe ce lume trăim. Simptome”, o carte-dezbatere, ce poartă semnătura lui Ion Simuț

Prestigioasa editură clujeană, „Școala Ardeleană”, ne propune un volum cu un titlu incitant, „Pe ce lume trăim. Simptome”, semnat de criticul și istoricul literar, Ion Simuț.

Este o care necesară, utilă pentru a înțelege mai bine simptomele actualității culturale și politice. Om al cetății, profesorul Ion Simuț ne supune atenției aspecte esențiale care vizează 3 dosare importante, care preocupă nu numai lumea culturală, dar și societatea, în general, spune Ligia Mirișan.

Un prim dosar se referă la literatura română din manualele de gimnaziu, aspect pentru care autorul manifestă o îngrijorare reală. Ion Simuț propune dezbateri și oferă soluții, caută răspunsuri care să sprijine nevoia de literatură a elevilor.

Un alt dosar se referă la mult mediatizata problemă a canonului estetic al literaturii române, urmare a listei discutabile publicate de „România literară” în 2019, ce include 100 de poeți și 100 de prozatori care au publicat în cei 100 de ani de la Marea Unire.

În fine, un ultim dosar se referă la controversele iscate de opinia lui Ion Simuț, potrivit căreia revistele literare se află într-o gravă criză de public, fiind necesară o reconsiderare a structurii tematice a acestora, ceea ce a atras critici și atitudini mai puțin elegante din partea colegilor de breaslă. „Autorul propune, astfel, o carte incitantă, o carte-dezbatere, cu fenomene și idei la care să reflectăm. E un document necesar, pe care să-l citim pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a ști cum să abordăm corect viitorul nostru cultural și literar, spune Ligia Mirisan.

Distribuie informația
Alte știri