Pentru orădeanca Lăcrămioara Valeria Brîndaș fiecare bucată de lemn în parte merită să spună o poveste frumoasă

De peste 15 ani, Lăcrămioara Valeria Brîndaș insuflă viață lemnului, ducând mai departe un meșteșug încărcat de tradiții, căruia a reușit să îi imprime o componentă modernă, astfel încât arta lemnului să poată dăinui și astăzi. Împletind tradiția cu rigorile actuale, artizanul bihorean pornește de la un motto cu mult substrat: „ „acasă” reprezintă acel loc în care toate sunt așezate pe gustul și pe sufletul oamenilor”. Cu acesta în minte, Lăcrămioara crează obiecte de mobilier unice, recondiționând de asemenea, în atelierul ei, piese pline de istorie, pe care le transformă în piese-afirmație, fără a le nega în vreun fel trecutul.

De la paturi, scaune, mese, lăzi, dulapuri, noptiere, pereți pentru living, standuri, rafturi, birouri și până la uși din lemn masiv sau mobilierul pentru grădină, Lăcrămioara Brîndaș transformă ideile și dorințele clienților într-o realitate, de-a lungul timpului, trecându-i prin mână mii de piese și sute de proiecte, inclusiv din zona clădirilor de patrimoniu, precum Sinagoga Sion din Oradea. Cu toate acestea, artizanul consideră că nu există proiecte prea mici și că fiecare bucată de lemn în parte merită să spună o poveste frumoasă, generații întregi de-acum înainte.

„Uneori, piesele de mobilier ajung să câștige o mare valoare sentimentală” își începe Lăcrămioara pledoaria pentru munca de artizan specializat în recondiționare, continuând prin a spune că „timpul nu e mereu blând cu lemnul, iernile grele, apa, infiltrațiile, mucegaiul sau pur și simplu anii care trec pot contribui din plin la degradarea pieselor, lăsându-le adesea la final într-un stadiu care le face nefolosibile. Inutilizabile”. Tot ea e cea care ne oferă și vestea bună însă, afirmând, grație experienței sale bogate în acest domeniu, că poate exista „viață” pentru aceste obiecte și după atingerea acestui punct critic. Procesul e adesea unul laborios și necesită, dincolo de multă pricepere, extrem de multă răbdare:

„Începem adesea prin a dezasambla întregul obiect, căutând să vedem dacă anumite piese trebuie înlocuite. Îl curățăm atent, îl șlefuim, îl grunduim și-l „deposedăm” de imperfecțiuni, înainte de a-l reasambla… Și-apoi, un întreg proces de vopsire începe. Lucrăm de fiecare dată cu baițuri pe bază de apă și cu vopsele și lacuri cât mai naturale, asigurându-ne de faptul că respectăm întru totul lemnul. Aplicăm vopseaua în straturi uniforme, cel din urmă fiind mereu destinat protecției materialului față de intemperii. Firește, pe tot parcursul unui astfel de proiect, ne asigurăm de faptul că imperfecțiunile au fost complet eliminate, înțelegând că procesul este unul de durată. La final, sigilăm lemnul, oferindu-i un extra strat de protecție, pentru ca tu să te bucuri de mulți, mulți ani noi și buni alături de obiectele tale preferate și acest material nobil”

Chiar dacă e un serviciu mai puțin cerut astăzi, Lăcrămioara se mândrește și cu decorarea și sculptarea lemnului alătui de echipa ei inimoasă, aducând arta și meșteșugul împreună și asigurându-se că un obiect poate spune o întreagă poveste, în funcție de dorințele clientului. În plus, alături de soțul ei, artizanul se implică și în realizarea unor proiecte complexe, realizând mobilă pentru grădină, filogorii  și chiar și crame, cabane sau chaleturi 100% din lemn, aducând, inclusiv în inima orașului, acele oaze de liniște la care mulți dintre noi tânjesc tot mai des.

Cu toate că pandemia a reprezentat un punct de cotitură pentru afacerile locale, Lăcrămioara a continuat să rămână optimistă și să muncească zi și noapte, devenind unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști din zona de recondiționare a lemnului din Bihor și nu numai și educând constant și o nouă generație de artizani. Pentru proiecte, o poți contacta pe Lăcrămioara Brîndaș la numărul 0787 351 000 sau pe website-ul www.elisalemndesign.ro.

Echipa OiD

Distribuie informația
Alte știri