Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă! Dubla măsură este la ea acasă în Guvernul României, fie condus de Ciucă sau Ciolacu

Guvernul va plăti vizele de turism și de afaceri pentru America în cazul unor funcționari și angajați din sistemul public. Executivul susține că măsura face parte din strategia de politică externă a țării și urmărește creșterea aplicanților eligibili astfel încât să scadă rata de respingere, iar România să intre în programul Visa Waiver de anul viitor.

Potrivit documentului angajații din administrația publică centrală, cu prioritate militarii, jandarmii, polițistii, pompierii, magistrații, angajații din servicii si diplomații vor obține gratuit orice tip de viză pentru SUA pe orice tip de pașaport, fără a fi necesară o invitație sau vreo misiune.

Viza pentru Statele Unite costă 185 de dolari, aproximativ 700 de lei. Și până acum angajații de la stat, care se deplasau în America în interes de serviciu, aveau decontate cheltuielile cu viza de intrare. Însă acum ei pot obține viza și pentru vacanțe.

In schimb, același Guvern, nu găsește, de 3 ani, bani pentru pentru urmașii victimelor persecutate politic și etnic.

Printr-o Ordonanță de Urgență a Executivului din București menită să reducă cheltuielile publice, urmașii persoanelor deportate, refugiate, strămutate sau evacuate din locuințe vor primi indemnizațiile, oricum modeste, abia din 2025. Este pentru a treia oară când autoritățile amână plata acestor drepturi, prevăzute prin Legea 210/2022 și Legea 154/2021.

Asta chiar dacă sumele pentru urmași nu depășesc 700 de lei.

Peste 11.000 de persoane erau în această situație anul trecut la nivel național.

Dorina Ursente

Distribuie informația
Alte știri