Percheziții la sediile unui afacerist orădean din domeniul construcţiilor, cercetat pentru evaziune fiscală

Foto: arhiva

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară.

Activitățile au fost desfășurate în municipiul Oradea, la imobilele reprezentând sediile unor societăți comerciale și la domiciliul unui bărbat, de 46 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, reprezentat al societăților, cercetat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 2017 – prezent, bărbatul de 46 de ani, în calitatea de reprezentant de drept și de fapt al 30 de societăți comerciale, cu sediul în Oradea, ar fi fost implicat în activități comerciale evazioniste, în domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, prin neînregistrarea în totalitate, în evidențele contabile, a operațiunilor comerciale de prestări servicii în construcții și prin nedeclararea veniturilor obținute la organele fiscale competente, în sumă de aproximativ 33.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Prejudiciul total, estimat până în prezent, este de aproximativ 5.000.000 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de la investigarea criminalității economice au identificat și ridicat, în vederea cercetărilor diferite înscrisuri, documente financiar contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.

Totodată, au fost puse în aplicare două ordonanțe de ridicare de documente financiar contabile de la cele 30 de societăți comerciale implicate în activitatea evazionistă.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Distribuie informația
Alte știri