Perseidele, spectacolul stelelor căzătoare pe cerul României

Spectacolul luminos oferit de Perseide continuă. Curentul de meteori care a înregistrat un maxim în noaptea de 12 spre 13 august, se va încheia pe 24 august, informează site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

”Puteţi observa perseide şi cu o noapte înainte şi cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic. Cea mai bună perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o «perseidă». Se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întregul cer”, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic, citați de News.ro.

Perseidele sunt niște particule mici de praf cosmic, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat fluxul orar a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră, potrivit sciencemeetsfaith.wordpress.com. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiaparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiaparelli în 1866, potrivit volumului „Dicţionar de astronomie şi astronautică” (Ed. ştiinţifică şi enciclopedică, 1977).

Sursa: news.ro/stiri.tvr.ro

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri