Peste 1.000 de copii, adolescenți și tineri, implicați de polițiștii de prevenire bihoreni în atelierele pentru siguranță, desfășurate la Comuniteca Oradea

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în parteneriat cu reprezentanții Fundaţia Comunitare Oradea organizează, săptămânal, ateliere de informare pentru copii și adolescenți, în cadrul proiectului preventiv „Educație pentru siguranță”.

Atelierele de informare susținute de polițiștii de prevenire bihoreni au loc la sediul Comunitecii Oradea, un spațiu pus la dispoziție de Fundația Comunitară Oradea pentru desfășurarea unor ateliere preventive gratuite, pentru copii și tineri. Atelierele se desfășoară de două ori pe săptămână, lunea și vinerea, începând cu ora 10.00.

Până în prezent, în cursul acestui an, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat, în cadrul proiectului preventiv, 27 de ateliere de informare, care au avut loc la Comuniteca și, pe parcursul sezonului estival, în Parcul Libertății din municipiul Oradea, în cadrul cărora au fost implicați peste 1.000 de copii și profesori din instituțiile de învățământ bihorene.

În cadrul atelierelor, copiii au avut posibilitatea să descopere şi să experimenteze propriile abilităţi şi aptitudini preventive, să identifice atât situațiile de risc, cât și soluțiile pentru acestea, prin intermediul unor jocuri interactive (șotronul preventiv, roata prevenirii, lecții deschise).

În cadrul activităților realizate de polițiștii de prevenire bihoreni, atelierele au fost structurate pe trei paliere:

1. Atelier axat pe siguranța rutieră, în cadrul căruia copiii și adolescenții învață, alături de polițiștii de prevenire bihoreni, principalele reguli de circulație, cum să identifice riscurile din vecinătatea traficului rutier și semnificația indicatoarelor rutiere.

Copiii și adolescenții care au fost implicați în aterierul de siguranță rutieră au participat la simulări în trafic, inclusiv prin folosirea covorului rutier, au fost angrenați în povestiri, însoţite de jocuri de rol, în cadrul cărora au avut ocazia să identifice diferitele reguli de circulaţie, în calitate de participanți la trafic, activități care îi ajută să învețe un ansamblu de reguli de siguranţă în traficul rutier.

2. Atelier de lucru axat pe siguranța copiilor acasă, pe stradă și la școală –  Activitățile din cadrul acestui atelier sunt axate pe identificarea unor situații de risc ivite în interacțiunea cu persoane necunoscute, identificarea unor situații de urgență și reguli de comportament pe stradă, acasă și la școală.

3. Atelier axat pe siguranța tinerilor/adolescenților în mediul online – În cadrul acestui atelier, adolescenții sunt informați cu privire la utilizarea corectă a resurselor din mediul online, despre cum să se protejeze de pericolele din mediul online, precum și despre interacțiunea cu persoane necunoscute.

Toate aceste activități au menirea de a dezvolta un comportament responsabil prin joc și de a dezvolta abilitățile personale, prin care copilul să poată identifica și reacționa la o situație cu risc victimal. 

Polițiștii de prevenire bihoreni utilizează, în cadrul atelierelor preventive, ca materiale de suport, trei materiale educative, în format video, realizate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor în cursul anului 2021, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță”, susținut de Fundația Comunitară Oradea.

Atelierele preventive derulate de polițiștii de prevenire bihoreni la Comuniteca continuă pe parcursul întregului an.

Distribuie informația
Alte știri