Peste 1.000 de copii, părinți și bunici au interacționat cu polițiștii de prevenire bihoreni la început de an școlar, pentru siguranța acestora

Pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni au continuat acțiunile derulate în cadrul campaniei „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, pentru creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vurnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în trafic.

Polițiștii de prevenire bihoreni au fost prezenți la locurile de joacă, în parcuri, în marile centre comerciale, în Orășelul Copiilor, dar și la Festivalul Familiei, care s-a desfășurat la Era Shopping Parc din municipiul Oradea, au interacționat cu părinții și le-au explicat cum să își pregătească copiii pentru a fi în siguranță pe stradă, în trafic, la locurile de joacă, cum să interacționeze cu persoanele necunoscute, cum să își aleagă anturajul și grupul de prieteni, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole (anexăm foto).

De asemenea, copiii și adolescenții prezenți au primit recomandări cu privire la bullying și consecințele acestuia, despre cum să acceseze în siguranță internetul și rețelele de socializare, dar și depre consecințele consumului de substanțe interzise, fiindu-le prezentate măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă.

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în deplasările rutiere.

Polițiștii le-au explicat adulților cu care au interacționat despre importanța respectării normelor rutiere privind portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, subliniind faptul că, în momente critice, acestea salvează vieți.

În cadrul interacțiunii cu cetățenii, polițiștii bihoreni le-au explicat părinților cu copii mici faptul că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața copilului.

De asemenea, polițiștii i-au informat pe copii că centura nu este opțională și că este foarte important să o poarte, pentru că îi protejeză și le poate salva viața.

Polițiștii de prevenire bihoreni, alături de polițiștii din Aleșd au oferit sfaturi și recomandări preventive în cadrul campaniei „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?” și pe raza localității bihorene Aleșd, unde au fost prezenți în proximitatea unităților școlare, în zone publice aglomerate, au interacționat cu cei mici și cei mari, totul pentru siguranța acestora (anexăm foto).

În cele două săptămâni pe parcursul cărora s-a derulat campania preventivă „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, menită să crească gradul de informare a părinților și copiilor asupra pericolelor existente în mediile off –line și on – line și a modului în care se pot proteja, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat 17 astfel de acțiuni preventive, în care au fost implicați activ peste 1.000 de copii, părinți și bunici.

În acțiunile preventive desfășurate în această perioadă au fost implicați și reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și ai Asociației pentru Educație și Siguranță Rutieră.

STIMAŢI PĂRINŢI,

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:

• Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;

• Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

• Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;

• Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;

• Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;

• Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;

• Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;

• Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;

• Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;

• Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;

• Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

• Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;

• Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

POLIŢIA BIHOREANĂ RECOMANDĂ TINERILOR:

• Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

• Nu intraţi în anturaje dubioase!

• Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;

• Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.

Distribuie informația
Alte știri