Peste 10 milioane de ţigarete de contrabandă capturate în România de la debutul stării de urgenţă

Autorităţile române au capturat peste 10 milioane de ţigarete de contrabandă de la începutul stării de urgenţă, iar la nivelului anului trecut statul român a pierdut circa 600 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări, bani neîncasaţi din accize şi taxe, arată datele „StopContrabanda.ro”, unicul centralizator în timp real privind situaţia capturilor de ţigarete din România.

„Anul acesta, cu ocazia zilei de 21 aprilie, Ziua Naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri, trebuie să le mulţumim mai mult ca oricând angajaţilor Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Române şi Direcţiei Generale a Vămilor pentru felul în care ne protejează în fiecare zi – atât la graniţe cât şi în interiorul lor. Nu putem să lăsăm totul pe umerii celor care ne protejează, expunându-se zilnic la pericol. În contextul răspândirii Coronavirusului (COVID-19), ţine de fiecare dintre noi să ne asigurăm că reducem riscurile şi să cumpărăm doar cu bon fiscal şi doar din magazine, nu de pe stradă. În felul acesta, ne vom proteja pe noi înşine şi vom ajuta economia să-şi revină mai uşor la finalul crizei”, a afirmat Ileana Dumitru, membru al echipei de conducere a British American Tobacco, Europa Centrală şi de Sud.

Potrivit reprezentanţilor BAT, în contextul actual marcat de pandemia de Coronavirus, este mai importantă ca oricând evitarea produselor de contrabandă, ale căror standarde de calitate şi igienă nu sunt verificate.

„Tot în 2019, lupta împotriva traficului ilicit de mărfuri a marcat o victorie importantă, prin legiferarea zilei de 21 aprilie ca Ziua naţională împotriva traficului ilicit de produse. Este un demers oficial care subliniază în primul rând nevoia de coordonare integrată a eforturilor de combatere a acestui fenomen cu implicaţii grave asupra economiei şi a comunităţilor, dar şi recunoaşterea rolului major jucat de autorităţile din linia întâi în combaterea contrabandei, ale căror eforturi necesită permanent resurse şi capabilităţi care să întărească acest obiectiv. În contextul actual dificil marcat de pandemia de Coronavirus, este mai importantă ca oricând evitarea produselor de contrabandă, ale căror standarde de calitate şi igienă nu sunt verificate şi care ajung în ţară prin intermediul unor reţele de criminalitate organizată”, susţin reprezentanţii British American Tobacco.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări şi a veni în sprijinul autorităţilor cu o evidenţă a capturilor şi a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit şi pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii.

Potrivit sursei citate, România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est şi pe cei 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.

Distribuie informația
Alte știri