Peste 100 de pompieri bihoreni, implicați în stingerea unui incendiu de mari proporții la o hală din Oradea

Peste 100 de pompieri militari bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu de mari proporții, izbucnit vineri, 13 mai a.c., pe strada Borșului din Oradea, la o hala care adăpostește un depozit de materiale și echipamente sanitare și de climatizare și depozitul unei firme de curierat.

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor în jurul orei 10:10, moment în care, la fața locului au fost mobilizați operativ pompierii militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, cu șapte autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de primă intervenție și comanda, o autospeciala de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

După executarea recunoaşterii, echipajele au constatat că incendiul se manifesta violent la hala construită pe o suprafață de circa 4000 de metri pătrați, flăcările alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate atât în interiorul, cât și in exteriorul acesteia, ameninţând să se propage și la zona administrativă.

Acțiunea de stingere a fost îngreunată de existența numeroaselor materiale combustibile ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum.

Dată fiind amploarea incendiului și condițiile dificile de desfășurare a operațiunii, inspectorul șef, general de brigadă Caba Sorin Mihai, care a coordonat și condus operațiunea în teren, a ordonat activarea grupei operative și suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție, astfel că, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru împiedicarea propagării flăcărilor la clădirea administrativă, un număr de peste 100 de pompieri militari din cadrul a 4 subunități au acționat cu 10 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 3 autospeciale de lucru la înălțime și 1 autospecială de descarcerare grea, la locul intervenției fiind mobilizate și alte șase autospeciale de suport logistic (care au transportat personal de intervenție, combustibil, spumogen, butelii cu aer comprimat etc.).

„Concomitent cu acțiunea de localizare și lichidare a focarelor, au fost constituite echipe de căutare-salvare care au verificat toate spațiile din interiorul clădirii administrative pentru salvarea eventualelor victime. Pe timpul intervenției, au primit îngrijiri medicale trei persoane, dintre care două cu atac de panică și o a treia persoană care prezenta arsuri de gradul I la nivelul mâinii. Incendiul a fost localizat în aproximativ 40 de minute și stins în jurul orei 12.30, echipajele de pompieri militari acționând în continuare și la această oră pentru căutarea și lichidarea focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative. Pompierii militari au reușit să salveze clădirea administrativă lipită de hala în flăcări”, a precizat ofițer Informare și Relații Publice, mr. Camelia Roșca.

Deși mesajul RO-Alert pentru avertizarea populației a fost pregătit imediat după primirea apelului care sesiza producerea evenimentului, nu s-a impus transmiterea acestuia întrucât norul de fum nu se îndrepta spre zonele de locuințe din municipiu și zona metropolitană. Cuantumul estimativ al pagubelor și cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilite ulterior.

La fața locului au fost prezenți și reprezentanți ai Gărzii de mediu și al furnizorilor de utilități. Echipele specializate ale furnizorilor de gaz și energie electrică au întrerupt alimentarea cu gaz și curent a obiectivului.

Distribuie informația
Alte știri