Peste 1200 de ucraineni au fost ajutați în cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor

De la deschiderea Centrului, până în data de 09 mai a.c., 1243 de refugiați ucraineni, din care 679 de adulți și 564 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Bihor, ai organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre aceștia fiind chiar refugiați ucraineni.

Persoanele refugiate, sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv și pe termen lung. De asemenea, celor peste 1200 de refugiați veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană.

În cadrul Centrului sunt organizate puncte de informare în care refugiații sunt îndrumați și ajutați de reprezentanții ISU Bihor, Direcției de Sănătate Publică (DSP), Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC), Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor (AJOFM), Serviciului pentru Imigrări Bihor, Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, din care fac parte specialiști din diferite domenii, translatori și voluntari din cadrul a peste 50 de organizații neguvernamentale și Organizației Crucea Roșie Filiala Bihor.

Astfel, în intervalul precizat, concomitent cu acțiunile de colectare de bunuri pentru cetățenii ucraineni desfășurate de Instituția Prefectului Județului Bihor și Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, la nivelul Centrului au fost centralizate date referitoare la un număr de 1243 de refugiați ucraineni, care au fost îndrumați și sprijiniți de reprezentanții grupului menționat, în soluționarea diferitelor solicitări legate de cazare, transport, organizare de evenimente și alte necesități proprii fiecărei persoane și familiilor ori grupurilor de refugiați.

DSP și Spitalul Județean au oferit consiliere și servicii medicale specializate unui număr de 355 refugiați ucraineni, iar DASO a întocmit 81 de fișe pentru familiile refugiate, în care au fost cuprinși 89 de adulți și 87 de minori, informațiile furnizate făcând referire la alocațiile de stat și la acordarea ajutorului pentru susținerea familiei.

DGASPC a oferit unui număr de 80 de refugiați, servicii specializate și îndrumare privind încadrarea în grad și tip de handicap, obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, obținerea permisului de ședere și alte informații și servicii sociale specifice, asigurând totodată cazarea a două persoane la Centrul de îngrijire și asistență Ciutelec.

Serviciul pentru Imigrări Bihor a furnizat informații specifice și a eliberat permise de ședere temporară pentru 441 refugiați, iar AJOFM a consiliat 69 de refugiați, din care 38 au fost angajați.

În interiorul Centrului sunt amenajate un punct medical, un spațiu “mama și copilul”, un spațiu pentru consiliere psihologică, precum și spații pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiații beneficiind în același timp, de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ș.a.m.d.).

Totodată, la nivelul Centrului au fost organizate activități recreative și de divertisment atât pentru copiii, cât și pentru adulții ucraineni. Astfel, în data de 8 aprilie a.c., 40 de copii și tineri ucraineni, cu vârste între 1 și 18 ani, au participat la o activitate organizată special pentru ei, în cadrul căreia pompierii le-au prezentat autospecialele de intervenție, le-au oferit cadouri și i-au familiarizat cu noțiunile de bază în acordarea primului ajutor, iar reprezentanți ai Grupului “Bihor pentru Ucraina” (Asociația Cătunul Verde, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Asociația Sfântul Vincențiu de Paul) au pregătit pentru oaspeții ucraineni, torturi, pizza, jocuri, ateliere de creație, un moment muzical susținut de elevi de la Liceul de Arte Oradea și alte surprize.

De asemenea, în data de 24 aprilie a.c., 16 ucraineni au ales să sărbătorească Paștele împreună, în cadrul Centrului, reprezentanții Grupului “Bihor pentru Ucraina” punându-le la dispoziție cozonaci, dulciuri și alte produse.

Centrul a fost operaționalizat în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, în data de 21 martie a.c.

Distribuie informația
Alte știri