Peste 127 de metri cubi de material lemnos fără proveniență legală, în valoare de aproape 70.000 lei, confiscați faptic sau valoric de polițiștii bihoreni

foto: arhiva

Joi, 23 iunie a.c., în intervalul orar 07.00 – 13.00, polițiștii bihoreni au acționat pe raza Secției nr.11 de Poliție Rurală Valea lui Mihai, Poliției orașului Valea lui Mihai și Poliției orașului Săcueni pentru a preveni și combate delictele din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, pentru siguranța traficului rutier și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică în rândul comunităților locale.

În cadrul acțiunii, în care au fost implicați 26 de polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, de la Secția nr.11 de Poliție Rurală Valea lui Mihai, de la Poliția orașului Valea lui Mihai, Poliția orașului Săcueni, de la Biroul Rutier Marghita și de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu jandarmi bihoreni, polițiști de frontieră, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea și ai Gărzii de Mediu Oradea, au fost legitimate 105 persoane, au fost verificate 76 de autovehicule, au fost verificate 7 societăți comerciale și 4 agenți de pază.

De asemenea, în cadrul acțiunii, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate informativ – educativă la un centru social din localitatea bihoreană Sâniob, având ca teme prevenirea și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri și substanțe psihoactive, răspunderea penală și noțiunea de infracțiune și contravenție.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, din care 10 la Codul Rutier (cu amenzi în valoare de 2.740 lei), 3 potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, (cu amenzi de 25.000 de lei) una potrivit prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (în valoare de 5.000 lei), două la H.G. nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (cu amenzi de 2.000 de lei), 9 la Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (cu amenzi în valoare de 3.700 de lei), și 3 la O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor (cu amenzi în valoare de 10.000 de lei), valoarea totală a amenzilor fiind de 48.440 de lei.

Totodată au fost confiscați valoric sau faptic 127,08 metri cubi metri de material lemnos de diferite specii, din care 61,14 metri cubi de lemne de foc (confiscați valoric) și 65,94 metri cubi de cherestea (confiscată faptic ), în valoare de 69.272,8 lei.

Exemple:

Astfel, în urma controlului efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul de Ordine Publică la un bărbat de 39 de ani, din localitatea Săcueni, județul Bihor, transportator profesionist, s-a constatat că, în perioada 19 ianuarie – 1 iunie a.c., acesta ar fi transportat cu o autoutilitară 61,14 metri cubi de lemne de foc, de diferite specii, fără proveniență legală și ar fi descărcat materialul lemnos în alte locații decât cele prevăzute în avizul de însoțire în cazul a 32 de transporturi efectuate.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Totodată, a fost dispusă confiscarea valorică a celor 61,14 metri cubi de lemne de foc, de diferite specii, în valoare de 11.634,36 de lei.

De asemenea,în urma controlului efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul de Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Oradea, la o societate comericială cu sediul în municipiul Marghita, județul Bihor, s-a constatat că agentul economic nu deținea pe specii și grupe de specii materialele lemnoase depozitate, rezultând o diferență în plus de 34 metri cubi de cherestea de rășinoase, între stocurile scriptice și stocurile faptice inventariate.

Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 29.850 de lei, a fost confiscat faptic.

Totodată, în urma controlului efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul de Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Oradea, la o societate comericială cu sediul în municipiul Marghita, s-a constatat că agentul economic nu deținea pe specii și grupe de specii materialele lemnoase depozitate, rezultând o diferență în plus de 31,94 metri cubi de cherestea de rășinoase, între stocurile scriptice și stocurile faptice inventariate.

Și în acest caz agentul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 27.787,8 lei, a fost confiscat faptic

Distribuie informația
Alte știri