Peste 2.500 de elevi au aflat cum să prevină delincvența juvenilă, bullyingul sau consumul de substanțe interzise

În săptămâna 23 – 29 octombrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cei ai Biroului pentru Siguranță Școlară, alături de polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat activități informativ preventive împreună cu elevi din unitățile de învățământ din județul Bihor, în cadrul Programului național „Școala Altfel”.

Pe parcursul întregii săptămâni, poliţiştii bihoreni au fost prezenţi la sediile unităţilor şcolare, dar și în spații publice, din municipiul Oradea și din județul Bihor, unde au avut loc sesiuni de informare, distribuire de materiale preventive, vizionări de filme educativ – preventive şi concursuri preventive. Astfel, polițiștii bihoreni au derulat 35 de activități preventive, în care au fost implicați, până în prezent, peste 2.500 de elevi bihoreni.

Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea consumului de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor, prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală și cibernetică – cyberbullying, în rândul copiilor și tinerilor, activități preventive pe linia delincvenței juvenile, prevenirea comportamentelor antisociale, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, prevenirea victimizării prin accidente rutiere.

Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care aceștia le pot lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. 

Totodată, sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor a fost vizitat de școlari orădeni, care au asistat la o lecție de educație rutieră susținută de polițiștii bihoreni, iar ulterior, în curtea instituției, au avut posibilitatea de a interacționa, în cadrul laboratorului mobil de siguranță rutieră, cu polițiștii rutieri, dar și cu specialiștii criminaliști, care le-au prezentat, pe înțelesul lor, diferite aspecte din activitatea profesională, care au stârnit interesul copiilor.

De asemenea, copiii și tinerii interesați de profesia de polițist au avut ocazia să interacționeze cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, dar și cu cei de la resurse umane, prevenire, siguranță școlară, rutieră, ordine publică, poliția animalelor și de la criminalistică, în cadrul unui eveniment public, destinat celor care vor să îmbrățișeze această profesie, organizat de polițiștii bihoreni în Pasajul Vulturul Negru din Municipiul Oradea.

În activitățile preventive derulate, copiii și tinerii au avut la dispoziție și ochelarii care simulează efectele consumului de alcool sau substanțe interzise, laboratorul mobil pentru siguranță rutieră și autoturismele de serviciu ale polițiștilor bihoreni.

Activitățile preventive menite să marcheze evenimentul educațional „Școala Altfel”, alături de polițiștii bihoreni, continuă și în perioada următoare.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri