Peste 2 milioane euro pentru Casa Darvas-La Roche. A fost semnat contractul de finanțare – VIDEO

Oradea este primul municipiu din regiunea de Nord-Vest a cărui administrație publică semnează primul contract de finanțare pe Axa 5.1 – ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Miercuri, 5 iulie 2017, la sediul Primăriei, primarul Ilie Bolojan și Sanda Cătană, director executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, au semnat contractul pentru restaurarea Casei Darvas – La Roche, proiect prin care se are are în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea unui Muzeu Art Nouveau. Astfel, lucrările care se vor executa la Casa Darvas – La Roche sunt lucrări specifice de restaurare a clădirii (lucrări la rezistența și arhitectura clădirii, lucrări la canalizare, instalații electrice și sanitare, dotări specifice funcțiunii muzeale), dar și lucrări de amenajare a curții, care vor consta în amenajarea gardului, a terasei clădirii, a mobilierului de grădină și în realizarea instalațiilor hidraulice/de irigare. Valoarea totală a proiectului este de 10.547.934,07 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9.930.982,97 lei, iar valoarea neeligibilă de 616.951,10 lei.

Primarul Ilie Bolojan estimează că lucrările la acest obiectiv ar putea demara în toamnă. Documentația de licitație a fost deja trimisă spre publicare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, urmând să se regăsească pe www.e-licitatie.ro până la mijlocului acestei luni. ”Unul dintre obiectivele cele mai importante ale orașului nostru în ultimii ani a fost dezvoltarea economică, iar o componentă importantă a dezvoltării economice o reprezintă dezvoltarea unui centru de oraș distinctiv european. Acest lucru presupune reabilitarea clădirilor din centrul orașului, dar și o refuncționalizare a acestora pentru a deveni mai atractive pentru turiști, și nu numai. Dezvoltarea economică pe componenta turismului poate fi un adevărat motor de dezvoltare pentru Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Sanda Cătană, directorul executiv al ADR Nord-Vest, a âinut să felicite echipa Primăriei Oradea pentru numeroasele proiecte implementate și depuse spre finanțare: ”Această echipă ocupă în continuare un loc de frunte în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. Sper ca și celelalte axe de finanțare, care urmează să se deschidă, vor fi la fel de atractive pentru municipiul Oradea”.

Până la ora actuală, din totalul de 32 de axe gestionate de Programul Operațional Regional, doar opt au fost lansate. În perioada imediat următoare, va fi lansată Axa prioritară 4 ce vizează mobilitatea urbană. Pe această axă, Oradea va beneficia de fonduri în valoare de 35-36 milioane de euro, bani ce vr fi folosiți pentru asfaltarea unor străzi, extinderea pistelor de biciclete, achiziția de noi autobuze pentru parcul de vehicule al OTL etc. Bolojan estimează un boom al șantierelor pentru 2018.

În ceea ce privește un alt proiect ce ar putea fi finanțat pe Axa 5 ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, Sanda Cătană mărturisește că documentele pentru viitorul Muzeu al Masoneriei, din fosta clădire a Direcției Regionale a Vămilor Bihor, de pe str. Armatei Române, sunt aprobate și se află la București, la ministerul de resort, într-un stadiu avansat, urmând ca și pentru acest obiectiv să fie semnat contractul de finanțare în viitorul apropiat.

Teodora Ivan

Distribuie informația
Alte știri