Activitatea desfășurată de personalul inspecției de prevenire a inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, în perioada 1 iunie – 15 septembrie, a avut ca direcție principală de acțiune, verificarea modului de respectare a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu precădere în domeniul HoReCa (unități de turism, restaurante, cluburi etc.), în scopul protejării cetățenilor și bunurilor acestora, prin identificarea și înlăturarea preventivă a deficiențelor generatoare de situații de urgență.
Activitățile derulate au constat în acțiuni de informare preventivă, îndrumare și control pe linia apărării împotriva incendiilor, precum și în instruiri specifice și exerciții de evacuare.
Din cele 549 de controale efectuate pe perioada sezonului estival de către inspectorii de prevenire ai ISU Bihor, 149 au fost desfășurate în domeniile turism, comerț, cult și cultură.
Din cele 149 de verificări, 83 au fost executate la unități de turism, 53 la unități de comerț (restaurante, baruri, cluburi și discoteci, spații comerciale etc..), 11 la lăcașuri de cult și 2 la clădiri aparținând patrimoniului cultural.
În cadrul celor 149 controale de prevenire au fost constatate 900 de deficiențe, din care 164 au fost înlăturate operativ pe timpul verificărilor. Pentru nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor au fost aplicate 739 de sancțiuni contravenționale, din care 605 avertismente și 134 amenzi în cuantum de 460.000 lei.
Au fost realizate 141 instruiri și 138 exerciții de evacuare/intervenție cu un număr de 488 persoane.
În urma verificărilor de specialitate, au fost identificate 51 de obiective care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
De asemenea, pentru evitarea evenimentelor deosebite și menținerea gradului de siguranță a persoanelor aflate pe litoralul românesc, specialiști din unitățile subordonate IGSU, între care și inspectori de prevenire din cadrul ISU Bihor, au fost detașați pentru susținerea activităților de prevenire, în cadrul echipelor mixte, constituite cu personal al ISU Constanța și ISU București – Ilfov.
Controalele de prevenire au fost efectuate la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde s-au înregistrat un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu.
De asemenea, s-au avut în vedere și construcțiile sau amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, târgurile tematice, precum și campingurile, taberele școlare sau alte spații cu caracter sezonier.