Peste 60 de misiuni desfășurate de pompierii bihoreni în weekendul de 1 Mai

În intervalul 30.04 – 01.05.2022, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) au desfășurat peste 60 de misiuni, din care o operațiune de salvare a unui adolescent din apele Crișului Repede, două misiuni de stingere a incendiilor, o misiune de salvare a unei octogenare și peste 50 de intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat.

Incendii în Salonta și Oradea

Sâmbătă seara, pompierii Detașamentului Salonta au intervenit pe strada Ion C. Brătianu din localitate, pentru stingerea unui incendiu de vegetație, provocat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise. În urma producerii evenimentului, nu s-au înregistrat pagube materiale. Au ars două hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.

În după-amiaza zilei de duminică, 1 mai a.c., pompierii militari din cadrul  Detașamentului 1 Oradea, au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei locuințe situate pe strada Micu-Klein Samuil din municipiu.

Evenimentul, generat cel mai probabil, de un reșou lăsat în funcțiune nesupravegheat, s-a soldat cu arderea mobilierului din încăperea afectată de flăcări. Forțele de intervenție au reușit să stingă operativ incendiul, împiedicând propagarea acestuia la celelalte încăperi, salvând astfel, bunuri de o valoare semnificativă. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni vă recomandă să nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, computer, televizor şi altele. De asemenea, atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric.

Misiuni de salvare persoane

Tot duminică, în dispeceratul inspectoratului a fost primit un apel care sesiza faptul că o persoană în vârstă de 81 ani s-ar fi putut afla într-o situație de urgență, în propria locuință, întrucât aceasta nu putea fi contactată.

La adresa indicată de apelant s-au deplasat cu operativitate, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, care, cu ajutorul echipamentelor și accesoriilor din dotare, au pătruns în apartament, găsind-o pe proprietară căzută într-una din camerele locuinței. Pompierii militari paramedici din cadrul aceleiași subunități i-au acordat octogenarei îngrijirile care se impuneau, aceasta rămânând ulterior la domiciliu.  

Tragem din nou, în acest context, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor în etate, adresând cetăţenilor rugămintea de a se implica activ în protejarea vieților părinţilor, bunicilor, prietenilor sau a vecinilor aflaţi la o vârstă înaintată şi care locuiesc singuri.

Astfel, prin vizite sau convorbiri telefonice zilnice se pot preîntâmpina multe evenimente nedorite, soldate uneori, din nefericire, cu pierderea celor dragi. 

În aceeași zi, în jurul orei 11:35, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenția echipajelor specializate în zona podului Carol din Oradea, pentru salvarea unui tânăr în vârstă de 17 ani, din apele Crişului Repede.

Pentru salvarea adolescentului, la fața locului s-au deplasat operativ, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, care au intervenit cu o barcă pneumatică, reuşind, în scurt timp, să-l aducă teafăr, la mal. Echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea mobilizat la locul intervenției, a asistat medical victima, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului  Clinic Județean Oradea.

Misiuni ale echipajelor SMURD BIHOR

În intervalul 30.04 – 01.05.2022, pompierii militari paramedici din cadrul a nouă subunități ale ISU Bihor și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea  (TIM SMURD Oradea) au desfășurat 54 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat, respectiv, în cazul TIM SMURD Oradea, a asistenței medicale de urgență, persoanelor care prezentau diferite afecțiuni (traumatisme, plăgi, contuzii, fracturi etc. ).

 În perioada menționată, cele mai multe intervenții ale SMURD Bihor au fost desfășurate în localitățile: Oradea, Săcuieni, Salonta, Săcădat, Beiuș, Sânmartin, Aleșd, Remeți, Valea lui Mihai, Vașcău, Spinuș, Diosig, Bistra, Picleu, Brusturi, Mihai Bravu, Tinca, Dobrești, Mihai Bravu și Ceica.

Distribuie informația
Alte știri