Peșteră din Bihor cu sistem unic în lume de iluminat și monitorizare. Foto

Peștera Stracoș din Drăgești se deschide de săptămâna viitoare pentru turiști. Peștera, cu sistem de iluminat și monitorizare unice în lume, a fost parțial amenajată și va fi deschisă turiștilor. Peștera Stracoș împreună cu Peștera Tășad și circuitul turistic de 5 km fac parte din Aria Protejată Stracoș. Aria are o biodiversitate deosebită, dar și patrimoniu speologic și mare potențial istoric și arheologic, a spus Viorel Lascu, cel care a fost consilier de specialitate al proiectului. Peștera Stracoș are aproximativ un kilometru lungime, iar deocamdată este amenajată doar prima dintre cele trei porțiuni importante ale ei, și anume poarta de intrare. După aceasta urmează o zonă intermediară de penumbră și zona profundă de întuneric. Acestea două încă nu sunt amenajate și pot vizitate doar cu ghid și cu echipament adecvat, fiind nevoie de străbătut o porțiune prin apă. Diferența maximă de nivel este de 20 de metri. În fața peșterei Stracoș este amenajată o Via Ferrata și un pod suspendat. Traseul turistic mai cuprinde două foișoare de belvedere, podețe, o zonă de odihnă și campare, inclusiv parcare auto. cu semnal WiFi.

Față de Peștera Urșilor sau Ungurului, Peștera Stracoș este formată în calcare tinere, de circa un milion de ani. Nu este spectaculoasă, dar este surprinzătoare. Nu are multe formațiuni carstice, dar conține multe fosile și este posibil să fi fost zonă de sacrificiu sau de luptă după uneltele care s-au descoperit acolo.

Sistemul de iluminat este autonom, energia electrică fiind furnizată de panouri fotovoltaice. Lumina se aprinde doar acolo unde sunt vizitatori și se stinge după ce aceștia au părăsit zona. În acest mod liliecii și insectele care se adăpostesc acolo nu sunt foarte mult deranjate. Sistemul de monitorizare a aerului, apei, nivelului de dioxid de carbon și temperaturii este unic în lume și va monitoriza impactul vizitatorilor asupra peșterii, variațiile ce apar în funcție de numărul de vizitatori, precum și variațiile produse de condițiile meteorologice. Cele două sisteme de iluminare și de monitorizare sunt realizate pe sistem portant.

„Acest sistem de monitorizare este în fază experimentală și poate fi un model pentru viitoare proiecte”, spune Viorel Lascu.

Înainte de amenajare Peștera Stracoș a fost loc de depozitare a multor gunoaie, iar zona a fost în ultimii zece ani afectată de patru incendii. Curățarea peșterii a fost una dintre cele mai mari provocări.

Peștera Tășad nu este deschisă turiștilor, ci doar cercetătorilor. Acolo poate fi admirat amfiteatrul exterior.

Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, a precizat că proiectul a fost realizat la inițiativa primăriei Drăgești, cu sprijinul Asociațiilor Urbariale Stracoș și Tășad. Valoarea investiției se ridică la 11 milioane de lei.

Primarul Delia Farcaș a spus că proiectul traseului turistic și de amenajare a Peșterii Stracoș este foarte important pentru comuna Drăgești. Și cu ajutorul acestui proiect comuna va putea pune în valoare frumusețile naturale ale zonei și va contribui la dezvoltarea ei.

Investiția a fost realizată de prămăria Drăgești în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și Asociația Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Traseul turistic este la mai puțin de 30 km de Oradea. Este un circuit de doar 5 km și este ușor de parcurs cu încălțămimte adecvată.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri