„Peștera Minunată”, casa omului de Neanderthal din Apuseni

Foto: campeniinfo.ro

Peștera Ghețarul de la Vârtop, declarată monument al naturii începând din anul 1957, a fost cunoscută de localnici cu mult înainte de prima atestare documentară. Se află în Parcul Natural Apuseni, în zona cătunului Casa de Piatră, comuna Arieșeni.

În „Peștera Minunată”, cum îi spun localnicii, a fost descoperit cel mai vechi semn al vieții omenești de pe teritoriul României, o urmă de picior al omului de Neanderthal. Este vorba despre o amprentă pietrificată, care, după cercetările specialiştilor, s-a dovedit că aparţine unui strămoș al omului care trăia acolo în urmă cu 62.000 de ani.

Peștera nu conține un ghețar subteran în adevăratul sens al cuvântului. Iarna aerul rece coboară în peșteră și în lipsa curenților de aer, acesta rămâne în golul subteran.

Accesul către Peștera Ghețarul de la Vârtop se face pe o potecă semnalizată, care începe în cătunul Casa de Piatră, comuna Arieșeni. În zonă sunt mai multe peșteri spectaculoase, printre care Coiba Mare și Coiba Mică, dar și Huda Orbului. Pentru a ajunge în localitatea Casa de Piatră, din centrul comunei Gârda de Sus, de pe DN 75 (direcția Câmpeni – Ștei) se urmează în dreapta drumul județean DJ 750, iar mai apoi se merge pe un drum comunal, pe o distanță de circa 12 kilometri. În partea de nord a cătunului Casa de Piatră, din parcarea aflată la intrarea în Parcul Natural Apuseni, se merge pe un drum pietruit ce continuă în interiorul parcului. După câteva minute, pe partea dreaptă se deschide o potecă prin pădure, pe care se urcă timp de circa 30 de minute până la peșteră.

Peștera poate fi vizitată în baza unui bilet de intrare, în grupuri organizate. Prețul unui bilet de intrare este de 15 lei / persoană.

Durata vizitei este de aproximativ 30 de minute.

Vizitarea peșterii se poate face între orele 10:00 – 18:00 în sezonul turistic (15 iunie – 30 septembrie). În afara sezonului turistic vizitarea peșterii se poate face doar la sfârșit de săptămână, cu programare telefonică prealabilă. Accesul grupurilor se va face în ordinea programărilor telefonice (prioritar), respectiv în ordinea sosirii la peșteră.

Programarea grupurilor se face prin contactarea telefonică a ghizilor:

  • Vasile Gligor (ghid peșteră) – 0766016482
  • Cosmin Dobra (ranger APNA) – 0766445980
  • Echipamentul de vizitare obligatoriu este format din încălțăminte cu talpă aderentă (recomandabil bocanci) și îmbrăcăminte adecvată unei temperaturi de +4 grade Celsius, sursă de lumină electrică proprie cu autonomie de minim 30 de minute.
  • Surse: alba24.ro, garda-de-sus.ro/obiective-turistice

Distribuie informația
Alte știri