Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare

Peștera Vadu Crișului s-a redeschis pentru vizitare, se arată în comunicatul scurt al Muzeului Țării Crișurilor, în administrarea căruia e obiectivul. A fost închisă din cauza unor probleme de sănătate a ghidului.

Peștera Vadu Crișului (Peștera de la Cascadă, Peștera Zichy) este situată în centrul Defileului Crișului Repede și este străbătută de un pîrîu ce, după ieșire, formează o spectaculoasă cascadă.

Încă de la descoperire, peștera a fost considerată cea mai frumoasă și cea mai intactă peșteră din Europa și a figurat printre obiectivele turistice și științifice cele mai importante din Bihor.

Peștera este renumită, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorită speciilor troglobionte, atît terestre, cît și acvatice, unele endemice. Totodată aceasta este și habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivel european.

În peșteră, nu departe de intrare, în galeria laterală, au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a trăit până în urmă cu 27.000 de ani.

În prezent, peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor, care, în 2004, a reelectrificat și reamenajat la standarde europene zona vizitabilă, pe un circuit ce durează 30- 60 de minute.

Distribuie informația
Alte știri