Piața „100” prinde contur

Lucrările de amenajare a noii “Piețe 100”, cunoscută de orădeni ca Piața Obor, se apropie de final, acestea urmând a fi terminate până la sfârșitul lunii septembrie a.c. De la acea dată, orădenii care frecventează actuala Piață Obor se vor îndrepta spre noua locație a “Pieței 100”, situată pe șoseaua de centură, vizavi de Cartierul Europa.

Într-o conferință de presă organizată joi, 2 august, în teren, directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Bihor, Liviu Andrica, a prezentat stadiul actual al lucrărilor derulate la noua piață.
Actuala piață se va numi Piața 100, fiind evocate astfel momentul istoric al desăvârșirii statului național român, 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, precum și cei 100 de ani de administrație românească în Oradea, care se împlinesc în 2019.
Lucrările de amenajare a noii piețe sunt executate de asocierea SC Trameco SA, SC Drumuri Bihor SA și SC Drum Asfalt SRL. Suprafața care va fi amenajată este de 8,3 ha, mai mare cu peste trei hectare decât actuala locație. Din această suprafață, 2.000 mp revin construcțiilor, și anume o clădire administrativă, 32 de chioșciuri de alimentație publică, fiecare de aproximativ 54 mp, și patru toalete publice, câte una la fiecare tronson. De asemenea, vor fi amenajate 1.216 locuri pentru vânzare de antichități, haine și alte obiecte.
“Intenționăm ca, anul viitor, cel puțin o parte din suprafața ocupată de modulele pentru antichități să fie acoperită, astfel încât să poată deveni funcțională în fiecare sâmbătă și duminică, chiar dacă plouă sau ninge. Asta ar însemna venituri mai bune pentru noi, dar totodată și pentru cetățeni”, a precizat Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea.
Pentru vânzarea de autoturisme vor fi destinate 860 de locuri. Tot în sectorul auto vor fi realizate alei auto și pietonale, o parcare cu 614 locuri pentru autoturisme și 14 locuri pentru microbuze.
“În vechea piață nu există locuri de parcare în interior. Având în vedere că, duminica, toată șoseaua de centură e plină, Cartierul Europa, e la fel, aglomerat, oamenii nu au unde să parcheze, încercăm pe viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme”, a menționat directorul Liviu Andrica.

Proiectul include și amenajarea unor spații verzi, împrejmuirea locației cu gard de beton, precum și introducerea utilităților, cum ar fi iluminatul public, racordare la rețeaua de apă-canal și curent electric.

În prezent se lucrează la împrejmuirea locației, au început lucrările la alei, s-a turnat fundație și urmează să fie turnat asfalt în zona unde va fi piața auto.

“Nu este o lucrare ieșită din comun, mai mult se desfășoară pe sol, cu excepția acestor construcții, dar ne-am confruntat cu o problemă care ne-a luat mult timp să o remediem. Având în vedere că este foarte aproape pânza freatică, la niciun metru de sol, ca să nu avem probleme în timp, au fost puși bolovani la o adâncime de 40-50 cm pe alei, pentru a nu se crea valuri. Ba mai mult, sunt făcute vreo patru canale de drenaj pe toată lungimea amplasamentului”, a explicat Liviu Andrica.
Până la finalizarea investiției actuale, Piața Obor, care este vizitată de peste 10.000 de oameni în zilele de duminică, va funcționa în spațiul actual, cu condiția să nu fie cerută eliberarea amplasamentului.

“Dacă Societatea Națională de Investiții, cea care va realiza noua sală de sport, dorește să eliberăm amplasamentul într-o lună, în două săptămâni ieșim. Nu punem piedici realizării unei investiții de o asemenea amploare. Cei care au autoturisme în piață vor fi nevoiți să le mute, cei care vin să vândă nu vor mai intra și mai sunt acele spații comerciale pe care dorim să le realocăm. Mai exact, dorim ca o mare parte din acele structuri metalice să le reamplasăm la Adăpostul Grivei, astfel încât să avem unul dintre cele mai moderne adăposturi din țară”, a mai menționat directorul ADP Oradea.
Investiția are o valoare de peste 6,9 milioane lei și va oferi toate condițiile necesare derulării unei astfel de activități. Mai mult, ADP Oradea intenționează să încheie un contract cu OTL, care ar urma să efectueze, gratuit, transportul orădenilor, în fiecare sâmbătă și duminică, spre noua Piață 100.

Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este data de 1 octombrie 2018.

Loredana Buz,
Consilier Relații Publice ADP Oradea

Distribuie informația
Alte știri