Piața Rahovei va fi transformată într-o piațetă pietonală, în cadrul unui proiect de regenerare urbană

Unul dintre proiectele de investiții anunțate pentru anul acesta este amenajarea Pieței Concordiei, prin regândirea zonei Pieței Rahovei de lângă Universitatea Partium. Primarul Ilie Bolojan a anunțat încă de anul trecut reamenajarea zonei și transformarea acesteia într-o piață pietonală, delimitatată de Sinagoga Aachvas Rein, Biserica reformată Orașul Nou și Biserica ortodoxă Buna Vestire. Prin pietonalizare vor dispărea mai multe garduri din zonă, respectiv gardul Bisericii ortodoxe și construcțiile parazitare anexe, similar cu desființarea gardului din jurul Bisericii greco-catolice Sf. Nicolae, din Piața Unirii. Tot în cadrul proiectului de transformare a zonei, Universitatea Partium se va extinde, prin restaurarea clădirii aflate în spatele sinagogii.

„Prin acest proiect de regenerare urbană se dorește practic revenirea la piața originară organizată în jurul Bisericii ortodoxe. Zona nouă a fost gândită ca un spațiu multifuncțional, care va cuprinde spații verzi, spații dalate, mobilier urban, fântână arteziană, iluminat public fotovoltaic, loc de joacă pentru copii și va beneficia de conectivitate wifi. Noul spațiu va face o legătură pietonală între strada Primăriei și strada Sulyok Istvan, punând în valoare cele două obiective arhitecturale, respectiv Sinagoga Aachvas Rein și Biserica ortodoxă”, a declarat Radu Fortiș, arhitectul șef al municipiului Oradea.

Prima etapă a proiectului a fost parcursă, respectiv masterplanul aferent proiectului a fost finalizat, iar în perioada următoare se va realiza studiul de fezabilitate, care va fi supus aprobării Consilului Local.

Distribuie informația
Alte știri