Piața Tineretului din cartierul Velența a fost modernizată

Piața Tineretului din cartierul Velența, unul dintre cele mai vechi cartiere orădene, a căpătat o nouă înfățișare. Aceasta este una modernă și funcțională, întreg spațiul din jurul Bisericii romano-catolice fiind proiectat să răspundă nevoilor zonei în ceea ce privește accesul în piață, staționarea în jurul pieței, dar și nevoii de recreere, sport și joacă.

Lucrările de modernizare a Pieței Tineretului au fost recepționate. Menţionăm că proiectul a fost aprobat în cadrul primei sesiuni de bugetare participativă, organizat de Primăria Oradea.

„Deşi o parte dintre aleile pietonale ale pieței erau asfaltate, acestea nu asigurau o legătură continuă. În acest sens, proiectul a avut în vedere asigurarea unui acces facil spre toate direcţiile. Astfel, cele trei tronsoane de străzi care mărginesc parcul din jurul bisericii au fost modernizate, având câte o bandă de circulaţie în ambele sensuri, iar accesul la locurile de parcare din faţa bisericii se face pe o alee cu un singur sens de circulaţie înspre str. C. Dobrogeanu-Gherea. În cadrul proiectului de modernizare s-au realizat 19 locuri de parcare adiacente străzii Calea Clujului și încă 10 locuri pe latura vestică a pieței”, a precizat primarul Florin Birta.

Lucrările au fost executate de firma S.C. Trebor Drum Construct S.R.L. – lider de asociere și S.C. Proconsolutions S.R.L. – proiectant. Prețul contractului a fost de 2.552.044 lei (fără TVA).

Lucrările de modernizare au început cu săpăturile pe cele trei laturi din perimetrul pieței și montarea bordurilor pe cele două laturi și au continuat cu amenajarea carosabilului, refacerea  canalizării pluviale, amenajarea trotuarelor, a aleilor pietonale și a zonelor verzi, dar și a spațiului de joacă și a zonei de fitness din spatele bisericii.

Aleile pietonale dispuse diagonal au fost asfaltate, iar lângă locul de joacă s-a amenajat o zonă de fitness și s-a montat o fântână de apă potabilă.

Totodată, s-au montat bănci, mese cu bănci, coșuri de gunoi, dar și un rastel pentru parcare biciclete în zona din fața bisericii.

De asemenea, prin reamenajarea stației de autobuz s-a creat o zonă verde considerabilă între Calea Clujului și Piața Tineretului.

Fondul plantat existent a fost completat cu un număr de 23 arbori ornamentali din specia carpen, tei, brad, liquidambar, liriodendron, arbuști ornamentali și plante perene (ienupăr, lavandă, iederă, mix de graminee) și gard viu din tisă, care să confere atât protecție acustică, cât și protecție împotriva radiațiilor solare. Bradul plantat în fața bisericii va putea fi împodobit cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Astfel, o suprafață de 2.862 mp a fost amenajată ca spațiu verde, 1.485 mp sunt ocupați de alei pietonale și 342 mp de spațiul destinat locului de recreere, respectiv locului de joacă și fitness.

Distribuie informația
Alte știri