Poftiți la ediția a XI-a a Festivalului Primăverii la Filarmonică

Foto: arhiva

Festivalul Primăverii ajuns la ediția a XI-a continuă joi seara (24 Martie), de la ora 19, cu două lucrări de primăvară: Dublul concert pentru vioară și violoncel în la minor, op. 102 de Johannes Brahms și Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert. Soliști sunt Valentin Șerban și Răzvan Suma, iar la pupitrul dirijoral se va afla din nou Ciprian Marinescu.  

Concertul brahmsian este pentru peisajul muzical din a doua jumătate a secolului al XIX-lea o raritate, de la Triplul beethovenian compozitorii renunțând la concertul pentru mai multe instrumente sau la simfoniile concertante, care au făcut carieră în perioada barocă și clasică. Concertul este important în biografia brahmsiană, fiind ultima lucrare orchestrală, dar și mâna întinsă spre împăcare prietenului său Josef Joachim, celebrul violonist și compozitor pentru care Brahms și-a scris Concertul pentru vioară și cu care a întreprins nenumărate turnee. La baza concertului stă motivul muzical F-A-E (Fa-La-Mi), motoul lui Josef Joachim „Frei aber einsam” (liber dar singur). Deși Festivalul Primăverii nu cuprinde piese pe tema anotimpului, acest concert se poate fi înscrie aici, chiar dacă nu e pastoral sau programatic. Prima parte relativ întunecată și turbulentă, este și un omagiu adus lui Giovanni Battista Viotti, compozitor prețuit atât de Brahms, cât și de Joachim. Ultima parte este dansantă, unii reproșându-i lui Brahms că e prea ungarizată. Lucrarea pune în evidență calitățile tehnice și lirice ale destinatarilor concertului, ritmurile fiind uneori nebunești, dar și ale tuturor interpreților de după Robert Hausmann și Joseph Joachim.

Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert este un omagiu adus lui Mozart, dar și o delimitare de acesta, tânărul Schubert (doar 19 ani la data compunerii lucrării) arătând că deja are propriul drum, propriul limbaj muzical. Lucrarea este o explozie de lumină și de bucurie.

Soliștii concertului sunt violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Festivalului Enescu ediția 2020/2021. El solist concertist, dar și membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.  Violoncelistul Răzvan Suma este o prezență îndrăgită pe scena orădeană, el fiind oaspetele orchestrei încă din studenție.

Dirijorul și violonistul Ciprian Marinescu este împreună cu Filarmonica orădeană fondatorul Festivalului Primăverii de la Oradea. Festivalul a fost o punte de legătură între Oradea și Osaka, la majoritatea edițiilor anterioare participând și soliști și coriști japonezi.  

Următorul concert în cadrul Festivalului Primăverii va avea loc marți, 29 Martie, de la ora 19, și va fi unul cameral. Cvartetul Arcadia va interpreta piese de Mieczylaw Weinberg, una din revelațiile lumii muzicale din ultimii 5 ani, și Ludwig van Beethoven.

Daniela Stoica

Alte știri