Polițiștii bihoreni acționează în cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii”

Polițiștii bihoreni acționează, și în acest an, în cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii”, demarată de Poliţia Română, la data de 21 noiembrie a.c., pentru prevenirea oricăror evenimente negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022 – 2023.

Activităţile sunt desfășurate în perioada 21 noiembrie a.c. – 4 ianuarie 2023, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Scopul acţiunilor este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice și prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri).

De asemenea, acțiunile polițiștilor bihoreni vizează cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni, în ce privește achiziționarea, deținerea și utilizarea exclusivă a articolelor pirotehnice din categoriile celor permise.

Totodată, acțiunile au ca scop și conștientizarea cetățenilor, precum și a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare, respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au efectuat activități în cadrul acţiunii naţionale „Importatorii de artificii 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

În cadrul acțiunii, polițiștii bihoreni au efectuat controale la toate persoanele juridice din județul Bihor, autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare de articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Toate persoanele juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în județul Bihor, au efectuat operaţiuni de import/transfer de articole pirotehnice.

Totodată, de la debutul acțiunii „Foc de artificii”, respectiv din 21 noiembrie a.c., polițiștii bihoreni de la arme au efectuat cinci acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

În cadrul acțiunilor, polițiștii bihoreni au cooperat cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Polițiștii bihoreni vă reamintesc faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

Poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, vă recomandăm:

– Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane autorizate!

– Să verificați eticheta în momentul în care achiziționați articole pirotehnice. Aceasta trebuie să fie inscripționată în limba română!

– Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute, ilegal, articole pirotehnice!

Distribuie informația
Alte știri