Polițiștii de prevenire bihoreni au fost alături de copii la Orășelul Copiilor și la Târgul de Paști din Oradea, cu recomandări prețioase, pentru sărbători de Paști în siguranță

Miercuri, 20 aprilie a.c., în continuarea acțiunilor organizate în cadrul Campaniei preventive „Sărbători în Siguranță”, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie JudeţeanBihor, au fost prezenți în Orășelul Copiilor pentru a oferi copiilor, părințiilor și bunicilor prezenți pentru relaxare în această locație, recomandări pentru sărăbtori și o vacanță în siguranță.

Polițiștii i-au implicat pe copii în jocuri și concursuri educativ-preventive, iar în cadrul unui orășel în miniatură, copiii au avut ocazia să învețe regulile de circulație, pentru a fi în siguranță atunci când se deplasează pe stradă. Cei mai activi dintre copii au fost recompensați de polițiști cu surprize și legitimații de „Polițist pentru o zi” (anexăm foto).

Polițiștii au pus la dispoziția copiilor prezenți și un autoturism de serviciu, pe care aceștia au avut ocazia să-l studieze îndeaproape. De asemenea, părinții au fost sfătuiți cum să își ferească copiii de victimizare atunci când circulă cu autoturismul, când sunt în spații publice aglomerate sau când îi lasă singuri acasă.

Tot miercuri, 20 aprilie a.c., la Târgul de Paști din Cetatea Oradea,polițiștii de prevenire și cei de proximitate bihoreni au interacționat cu cetățenii prezenți și le-au oferit recomandări despre principalele măsuri de autoprotecție pentru a petrece sărbătoarea Sfintelor Paști în liniște și siguranță (anexăm foto).

Acțiunile preventive ale polițiștilor bihoreni continuă azi, începând cu ora 11.00, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în municipiul Oradea, unde polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea vor derula o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor pascale, respectiv furturi din locuințe, înșelăciuni, tâlhării.

Pe parcursul lunii aprilie a.c., polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile preventive, prin care vor prezenta cetățenilor aspecte privind siguranța copiilor, prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual, recomandări pentru prevenirea victimizării prin accidente rutiere, dar și recomandări pentru petrecerea timpului liber în siguranță, în locurile de recreație, în preajma zilei de 1 Mai.*

RECOMANDĂRI PREVENTIVE, PENTRU SĂRBĂTORI DE PAȘTI ÎN SIGURANȚĂ:

Perioada Sărbătorilor Pascale ar trebui să constituie pentru noi toţi un prilej de bucurii şi emoţii. Cu toate acestea, în timp ce dumneavoastră sunteţi preocupaţi de cumpărăturile aferente acestei sărbători, infractorii se agită pentru propriile „achiziţii”. Aglomeraţia din pieţe, magazine, mijloace de transport în comun favorizează activitatea acestora.

Din dorinţa de a asigura sărbători liniştite, Poliţia Bihoreană recomandă tuturor cetăţenilor:

• Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;

• Supravegheţi-vă în permanenţă genţile şi sacoşele de cumpărături;

• Parcaţi maşina, pe cât posibil, în zonele special amenajate şi iluminate. Obiectele tentante, lăsate la vedere în autoturism, reprezintă adevărate „cadouri”pentru hoţi;

• Evitaţi să achiziţionaţi diverse bunuri de la vânzători ambulanţi. Gândiţi-vă că acestea ar putea proveni din comiterea unor infracţiuni sau că nu corespund din punct de vedere calitativ;

• Lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune atunci când părăsiţi locuinţa, pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot deruta eventualii “musafiri” nepoftiţi;

• Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa şi să vă ridice corespondenţa, dacă lipsiţi de acasă pentru perioade mai îndelungate;

• Anunţaţi imedia POLIŢIA (112 – Apel unic de urgenţă) atunci când observaţi persoane sau activităţi care vi se par suspecte în zona în care locuiţi;

• Reţineţi cât mai multe semnalmente ale celor implicaţi.

De asemenea, pentru siguranţa dvs. şi a familiilor dvs., vă reamintim că este extrem de periculos să urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

*

Pentru a vă bucura în linişte de sărbători, poliţiştii vă recomandă:

În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine sau lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.

La cumpărăturile on-line:

Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!

Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului.

Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.

Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.

Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

Recomandări pentru conducătorii auto:

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

NU UITAŢI !

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Suntem la datorie!

SĂRBĂTORI FERICITE ŞI LINIŞTITE!

Distribuie informația
Alte știri