Polițiștii de prevenire și jandarmii bihoreni, alături de cetățeni, pentru sărbători în liniște și siguranță

Pe parcursul lunii decembrie a.c., în cadrul campaniei preventive „Sărbători în siguranță!”, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de jandarmi bihoreni au acționat în zonele publice aglomerate din municipiul Oradea, pentru a preveni victimizarea cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în Piața Unirii din municipiul Oradea, la Târgul de Crăciun, în marile centre comerciale, în piețele agroalimentare, în stațiile mijloacelor de transport în comun, precum și la centrele pentru persoane de vârsta a treia (anexăm foto).

În cadrul acțiunilor preventive desfășurate, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat cetățenilor aspecte importante pentru siguranța copiilor, regimul legal de utilizare a articolelor pirotehnice, recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe în perioada vacanței de iarnă, despre cum să prevină furturile din buzunare atunci când se află în locuri aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.

Alte aspecte discutate de polițiștii de prevenire bihoreni cu cetățenii au vizat siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual. 

În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum, respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea.

Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare.

Pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele și, după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare.

Totodată, în interacțiunea cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au atras atenția asupra riscurilor pe care le implică conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire bihoreni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice.

Distribuie informația
Alte știri