Pomana porcului în Cetate

Sâmbătă, 10 decembrie, organizatorii evenimentului ”Crăciunul în Cetatea Oradea” vă invită să luați parte la o serie de activități ce aduc aminte de tradițiile de Ignat, un vechi obicei din popor care amintește de ritualul pregătirii meselor îmbelșugate de Crăciun.

”Pomana porcului” încearcă să readucă în atenția orășenilor vechile obiceiuri și practici pe care străbunii le practicau din moși-strămoși. Tăierea porcului în ziua de Ignat aducea familiei protecție împotriva bolilor. În credința populară, diferite organe sau părți din carnea porcului tăiat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor și animalelor: cu untura de porc negru se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri, iar cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deocheați.

Astfel, sâmbătă, de la ora 12.00, în curtea exterioară a Cetății Oradea, vor fi pregătiți trei porci, vizitatorii urmând să savureze cele mai alese bucate preparate de bucătari la fața locului. Oferta culinară tradițională de Ignat va fi una bogata: de la jumări, la șoric, la toroș, la caldaboși și cârnați, tobă, toate asezonate cu ceapă și vin.

platou_taranesc

Distribuie informația
Alte știri