Pompierii bihoreni au distrus prin explozie controlată, munițiile asanate în ultimele șase luni

Joi, 23 martie a.c., pe raza comunei Hidişelu de Sus, în locul numit „Păşunea Mierlău”, s-a desfăşurat o nouă misiune de distrugere, prin explozie controlată, a muniţiilor neexplodate, identificate şi ridicate de către formaţiunea de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor.

În ultimele șase luni, echipajul pirotehnic al inspectoratului a desfăşurat 15 operaţiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din perioada celor două conflagraţii mondiale. În cadrul acestor misiuni, pompierii piriotehnişti au identificat, ridicat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii: 28 de proiectile de artilerie, o bombă aruncător,  o grenadă şi 62 cartuşe şi elemente de muniţie.

Operaţiunea de distrugere a celor 92 de muniţii şi elemente de muniţie, începută la ora 08.00, s-a  finalizat cu succes la ora 13.00.

Dat fiind faptul că multe dintre munițiile rămase neexplodate din timpul celor două conflagrații mondiale sunt descoperite de către populație în timpul efectuării unor lucrări agricole sau a unor lucrări de construcții și având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care le descoperă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reamintește  măsurile ce trebuie respectate în astfel de situaţii:

•        să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora;

•        să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;

•        să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

•        accesul persoanelor şi animalelor;

•        executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

•        aprinderea focului deschis;

•        executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;

•        circulaţia vehiculelor.

                          

Distribuie informația
Alte știri