Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată de ISU Bihor

Începând din anul 2009, Ziua de 13 octombrie a fost instituită drept Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, scopul acestui demers fiind promovarea unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor și de diminuare a consecințelor negative ale acestora.

Riscuri generatoare de dezastre naturale la nivelul județului  Bihor

La nivelul judeţului Bihor, riscurile naturale ce pot genera dezastre sunt reprezentate de fenomenele meteorologice periculoase, incendiile de pădure, avalanşele şi fenomenele distructive de origine geologică.

În categoria fenomenelor meteorologice periculoase sunt incluse furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale, aceste fenomene periculoase putând antrena activarea unor factori de risc secundari, cu efecte mai grave decât cele ale evenimentelor generatoare. Astfel, furtunile pot avea ca urmări: inundaţii, accidente majore pe căile de transport și accidente industriale.

Având în vedere aşezarea geografică a judeţului, probabilitatea producerii avalanşelor există în zona montană (spre exemplificare: comunele Borod Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Câmpani, Pietroasa, Şinteu, Şuncuiuş, zona Valea Iadului, zona de creastă între Stâna de Vale și Padiș, zona Padiș – Cetățile Ponorului, zona Pietrele Negre, Groapa Ruginoasă, zona canionului de pe Valea Sighiștelului, Valea Luncșoara, oraşele Nucet şi Vaşcău etc.).

Fenomenele distructive de origine geologică, o altă categorie de riscuri naturale, sunt reprezentate de alunecări de teren şi cutremure.

Peste 100 de activități de pregătire a bihorenilor în domeniul situațiilor de urgență, desfășurate de pompieri de la începutul lunii octombrie  

Una dintre activitățile prioritare desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, în scopul protejării populației, bunurilor și mediului înconjurător o constituie asigurarea unui nivel optim de informare și pregătire a cetățenilor cu privire la tipurile și caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul județului  Bihor și a regulilor de comportare înainte, pe timpul și după declanșarea acestora.

Astfel, numai în primele 12 zile ale aceste luni, personalul Inspecției de Prevenire și al Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU Bihor a desfășurat, la nivelul localităților, instituțiilor și operatorilor economici din județ, 103 activități instructiv – educative, care au constat în prezentări, sesiuni  interactive, exerciții în caz de incendiu și exerciții de alarmare publică, iar la unitățile școlare, și în lecții deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică, activități în cadrul cărora au fost pregătite aproximativ 1700 de persoane, din care peste 1200 de preșcolari, elevi, cadre didactice și personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ.

Vineri, 13 octombrie a.c., în contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, pompierii militari și voluntarii ISU Bihor vor desfășura activități de informare și pregătire a populației la nivelul operatorilor economici și școlilor din Oradea, distribuind totodată pliante și flyere referitoare la modul adecvat de comportare înainte, pe timpul și după producerea diferitelor tipuri de situații de urgență.

În această zi, vă readucem în atenție cele două canale de informare, platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro/ și aplicația de mobil DSU, unde regăsiți informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență,

Distribuie informația
Alte știri