Pompierii români care luptă cu incendiile de pădure din Grecia, conduși de col. Alexandru Csilik de la ISU Crișana, considerați a fi „de pe altă planetă”

Pompierii români detașați în Grecia sunt permanent în alertă. Se află acolo de șapte zile și doar în ultimele 24 de ore au fost semnalate 41 de incendii de pădure. Ei acționează acum în partea de nord a Atenei, iar colegii eleni, dar și localnicii, le admiră priceperea. Misiunea lor se va încheia pe 16 iulie, când vor reveni acasă.

„Împreună cu 100 de pompieri eleni, utilizând 25 de vehicule, am reușit să lichidăm un incendiu care se manifesta la vegetație uscată și la o pădure mixtă. Am avut un incendiu mai violent, în zona regiunii Portul Germenos”, spune col. Alexandru Csilik, comandantul modulului românesc de intervenție.

Ai noștri și-au făcut deja un renume în Grecia, după intervențiile de anul trecut. „Sunt de pe altă planetă”, nota în 2021 o publicație elenă. Întărește cele spuse despre ei si Emilian Ghiurțu, un român stabilit acolo de 20 de ani: „Și cei de aici, localnicii, i-au văzut pe români ca pe niște extratereștri, cu pregătiri și tehnologie care i-au ajutat foarte mult”.

„Autoritățile elene emit, în fiecare zi, o hartă cu prognoza de risc de incendiu. De exemplu, în zona în care ne aflăm noi, este risc ridicat de incendiu, nivel 4 din 5 maxim„, mai spune Csilik.

Vineri, de exemplu, este risc de incendii, printre altele, în regiunea Attica, în Creta, în insulele din arhipelagul Sporade și în regiunea Macedonia. Hărțile pot fi găsite pe site-ul Ministerului elen al Protecției Civile.

Alte știri