Portret de învingător: In memoriam, Nicola Forte

„Portret de învingător” este un proiect al studenților de la Jurnalism (Universitatea din Oradea), în colaborarea cu Oradea în direct, care își propune să promoveze oameni de excepție din comunitatea locală.

Ziua de 26 octombrie 2021 o zi tristă  pentru toți iubitorii de sport. Un înger s-a înălțat la cer. A plecat un mare sportiv și un enorm sprijin pentru sportul  (powerlifting)  din Bihor și din România.  Nicola Forte, campion internațional, antrenor, un om deosebit a părăsit această lume la vârsta de doar 52 de ani.

Nicola Forte, s-a  născut in 28 ianuarie  1969  în orașul Cassano d`Adda, un italian adevărat, ce mai. Încă din tinerețe a fost pasionat de lumea bodybuilding-ului, Nicola Forte a obținut o serie importantă de titluri de-a lungul carierei sale, fiind campion al Italiei ani la rând, doborând recorduri europene de forță (powerlifting).

Plăcerea sa era mâncarea, sala și relațiile cu oamenii. Îți dădea cele mai sincere și înțelepte sfaturi, parcă îl aud „Faci ce îți place, doar ai grijă…”, în sensul de a face totul cu măsură: „Faci o probă, experimentează, nu e nimic dacă greșești”. Îl consider un exemplu de viață. Îmi zicea adesea „viața după 30 de ani o ia în jos, bucură-te cât mai ești tânăr și plin de energie și apoi alege cel mai bine pentru ceilalți”.

         Nicola Forte era pe stilul retro, old style, cu casete video, muzica lui bună din anii `80 pe care o asculta în mașină. Cu siguranță Nicola a râs mult cu noi, s-a distrat toată viața lui. De copil, mic aventurier cu bicicleta, tânăr curajos cu succes la „gagici” chiar și la vârsta de 52 de ani, nu am cunoscut un om mai carismatic și mai cool grizonat cu motocicletă

Bărbat frumos, perseverent, bun, familist, altruist, îl puteai numi un supraom. Viața asta nu l-a răsplătit îndejuns, de aceea doar raiul era vrednic de el. El era un înger venit pe pământ să ne învețe o lecție, accea de a trăi simplu, frumos, curat, modest și plin de iubire pentru ceilalți. Fericirea o găsești în lucrurile simple, în fiecare zi, un cappuccino, un zâmbet, o mâncare bună, o mână de ajutor dat la timpul potrivit. Ceea ce îl făcea impresionant era  iubirea necondiționată ce o purta față de oameni.

Nu accepta o viață mai puțin demnă de un campion. A rezistat la cea mai mare durere posibilă,  mai mult de 24 ore. A fost Forte până la moarte, până când aorta, artera vieții, a explodat pe 26 octombrie 2021.

El a fost implicat în proiectul „Impactul sportului asupra sănătății”, organizat la Universitatea din Oradea. O experiență nouă și neașteptată, o întâlnire despre beneficiile și specialitățile powerliftingului. A fost implicat și în proiectul „Sport pentru sănătate”, un concurs de powerlifting, secțiunea „Împins din calculat”  în Oradea la sala de sport  „Heredeu Gold Gym”, Nicola Forte fiind invitat special.  

Otniel Denis MALIȚA, Jurnalism, An I

Distribuie informația
Alte știri