Portretul iubitei lui van Gogh şi nuduri și portrete de copii ale lui Renoir, la Muzeul Țării Crișurilor

Heliogravuri și litografii de van Gogh și Renoir au fost expuse marți seara în incinta Muzeului Țării Crișurilor. Operele cuprind portretul iubitei lui van Gogh, desene ce ilustrează traiul țăranilor și nuduri ale lui Renoir, toate făcând parte din colecţia de artă Thomas Emmerling, Nürnberg (Germania), în număr de 135.

Aproximativ 70 de iubitori de artă au venit la Muzeul Țării Crișurilor pentru a lua parte la inaugurarea expoziție de litografii și heliogravuri de van Gogh și Renoir. Expoziția a fost deschisă de directorul MŢC, Aurel Chiriac și criticii de artă Milena Pop și David Aron Indig. Cei doi critici au avut un rol important în organizarea întregii expoziții.

Iubitorii de frumos au putut admira atât nudurile feminine care l-au făcut celebru pe Renoir, cât și gravurile după desenele lui van Gogh care ilustrează traiul sărac, dar demn, al țărănimii.

Tema preponderentă în gravurile lui Renoir, prezente în Muzeu, este nudul. Fiind opere de la începutul creației sale, ele sunt repezentative prin rebeliune și transpunerea cu lejeritate a fiecărei nuanță a corpului uman, un exemplu fiind „Bust de tânără femeie”. Printre nuduri se strecoară și gravuri pline de inocență și dinamism, cum ar fi portretele unor copii, cum ar fi „Portretul lui Auguste Renoir pictând”. „Copilul apare ca o temă semnificativă pentru că simbolizează revolta, inovația, fiind în același asentiment cu Renoir la acea vreme”, a punctat Milena Pop.

Cele 100 de opere ale lui van Gogh au atras privirile orădenilor prin stilul sobru necaracteristic artistului. Desenele din heliogravuri sunt create între anii 1883-1885, deci în faza de început a marelui artist. „El a încercat să arate modul de trai deprolabil al țăranilor, dar și demnitatea lor. Van Gogh era un om foarte empatic, de aceea alegea să picteze, de cele mai multe ori, oameni.”, a susținut David Aron Indig. Criticul ne-a dezvăluit faptul că, printre gravuri, se numără și portretul iubitei lui van Gogh, care era o prostituată, ceea ce dezvăluie și mai mult lipsa de prejudecată cu care îi trata pe oameni.

Vincent van Gogh și Auguste Renoir fac parte din categoria celor mai mari pictori ai lumii. Renoir alături de Monet, Sisley și Cézanne au lansat curentul impresionism, de care mai târziu, pictorul s-a și îndepărtat. Odată cu maturitatea, coloritul creațiilor sale devin mai blânde și ajunge să picteze trupuri feminine. Opera lui van Gogh este una postimpresionistă care a marcat secolul al XX-lea prin culoritul puternic folosit de acesta, dar și de temele abordate, cum ar fi țărănimea si ocupațiile sale.

Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Mădălina Sim, Jurnalism, An II

Distribuie informația
Alte știri