“Povești pentru suflet”- O carte pentru suflete de copii

Profesoara de limba română a Liceului Teoretic “Ady Endre”, Monica Guler, a debutat ieri cu prima sa carte de povești pentru copii, intitulată “Povești pentru suflet”. Este vorba despre o culegere de 10 povestioare educative și scrise într-un stil amuzant, în care majoritatea eroilor sunt animale ce au caracteristici umane. Cartea prezintă animalele în calitatea lor de eroi demni de urmat prin exemple de situații des întâlnite în viața cotidiană. “Regina furnicilor ne arată că și cei mari au nevoie de iertare. Iar în acest sens, Zăpăcilă, o furnicuță foarte bine caracterizată de numele său o face pe regină să vadă că pentru a fi la conducere nu trebuie doar să fii dur și să comanzi, ci dimpotrivă să îi înțelegi pe cei mici”, spune scriitoarea.

În alegerea titlului și al temelor, Monica Guler susține că a încercat să trateze aspecte necesare armoniei sufletești a omului. Aceste povești nu sunt doar pentru copii, conform scriitoarei, pentru că pot fi citite și de cei mai mari “care nu vor să uite că e important să ai sufletul tânăr. Murim cu adevărat, spunea Brîncuși, în momentul în care uităm să mai fim copii.”
Șefa serviciului Comunicarea Colecțiilor, dna Mariana Barna a făcut în cadrul lansării recenzia cărții cu povești. A prezentat pe scurt temele preponderent abordate și a descris câteva din perspectiva moralei. “Generozitatea, spiritul de sacrificiu sau nevoia de a-i vedea fericiți pe cei din jur nu fac parte din simțămintele și trăirile inerente omului ci doar sufletelor alese. Și aici se poate identifica scopul educativ al acestor povestioare. Toate aceste animăluțe vor fi îndrăgite de copii și vor fi încântați de exemplul pe care îl dau. În călătoria ratonului Țuțu, acesta are privilegiul de a salva viața unei regine, a furnicilor și a unui pui de vidră ceea ce pentru copiii mai mari sau pentru adulți ne amintește de conținutul și morala basmelor lui Ispirescu.”

Lansarea a avut loc în amfiteatrul Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai”, unde la final cei prezenți, dar mai ales copiii au ascultat cu atenție lectura poveștii “Ratonul îndrăgostit”.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6377971870833182369″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Text și fotografie: Beatrice Bungo

Alte știri