„Poveștile de lângă noi”, un proiect al studenților de la Jurnalism din Oradea: Biserica din Deal (Beiuș)

„Poveștile de lângă noi„ este un proiect al studenților de la Jurnalism din cadrul Universității din Oradea. Azi, Carla Manea vă prezintă Biserica din Deal din municipiul său, Beiuș, jud. Bihor.

Biserica din deal este una dintre cele mai vechi biserici din municipiul Beiuș. În 1702, doi reprezentanţi ai unei companii  din Oradea, Ladislau Sereşti şi Gheorghe Guri, cereau să li se permită ridicarea unei biserici noi în locul celei vechi, aflate în ruină. Biserica din Beiuş ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril a fost ridicată cu sprijinul comunităţii macedoromâne.Familiile Neta, Drolla, Stupa şi Hadsi au sprijinit material locuitorii beiuşeni pentru a-şi ridica „o biserică de piatră, mare, şi frumoasă”. Este vorba despre biserica construită la 1784, „Biserica din Deal”, în locul vechii biserici de lemn ridicată pe la 1733 şi mutată la Delani.

De atunci, din frământatul secol al XVIII-lea, turla ei superbă, înaltă de 48 de metri stăpânește împrejurimile, ridicată ca un deget spre cer arătând lumii credința, trăirea și unitatea spirituală a poporului românesc. Biserica în stil baroc, e construită din cărămidă și piatră, în formă de corabie, având lungimea de 24m, lățimea de 10m, iar înălțimea de 13 m. E acoperită cu tablă zincată și vopsită cu argintiu. Biserica este împodobită în interior pe lângă pictură și cu alte podoabe, un candelabru electric, sculptat în lemn de tei cu 80 de becuri. Pe lângă cărți vechi, icoane de providență grecească din secolul al XVIII-lea, potire și candele de argint, biserica mai are și un rând de odăjdii cumpărate de la Viena în 27 Octombrie 1854 de către credinciosul, Ioan Pop.

Coborând de la biserica din deal, ne simțim mai liniștiți sufletește, mai buni între noi, mai conștienți de ce le datorăm semenilor și în special lui Dumnezeu.

Distribuie informația
Alte știri