Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sfinţeşte Catedrala ortodoxă din Oradea

Foto: doxologia.ro

Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se află in urbea de pe Crişul Repede pentru aniversarea Centenarului reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

„Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695”, a anunţat într-un comunicat episcopia ortodoxă.

Sâmbătă, 19 septembrie, a avut loc târnosirea noii biserici „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Izbuc, iar duminică, în 20 septembrie, are loc loc sfinţirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea. Sunt prezenți, de asemenea, 20 de episcopi și mitropoliți din toata România.

Sute de credincioşi asistă la eveniment de pe platoul de lângă lăcaşul de cult și de pe șoseaua închisă traficului rutier, slujba fiind transmisă pe un ecran de mari dimensiuni. Înăuntru se află doar clericii şi câţiva invitaţi ai Eparhiei Ortodoxe Oradea.

Proiectul edificării unei Catedrale episcopale în Oradea, o catedrală simbol pentru Ţara Crişurilor, datează după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei în anul 1920. Credincioşii aveau atunci o catedrală episcopală provizorie, în Biserica cu Lună, declarată astfel de episcopul Roman Ciorogariu, după ce anterior fusese biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din cartierul Velenţa.

Construcţia catedralei episcopale în centrul municipiului Oradea, în Piaţa Emanuil Gojdu nr 43, a fost reluată abia după evenimentele din 1989 şi a început în 1995, când s-a pus piatra de temelie. Clădirea are o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi. Lucrările exterioare au fost terminate, iar cele interioare se află în progres, la stadiul de finisaje. La intrarea principală a catedralei, pe sub trepte, a fost montat un sistem de încălzire pentru ca iarna să nu alunece enoriaşii. Lucrările la această catedrală au avansat în ritm susţinut din anul 2007, după întronizarea actualului episcop, Sofronie Drincec.

Distribuie informația
Alte știri