Precedent juridic in Bihor: Un oradean va plati creditul in franci, la cursul oficial din ziua contractarii

Pentru prima data, in Oradea, o instanta a admis inghetarea cursului LEU – FRANC ELVETIAN. Avocatul oradean, Cristian Rusu (foto), a anuntat pe propria pagina de internet precedentul creat in dosarul nr. 10932/271/2015 de la Judecatoria Oradea. In cazul reclamantilor din cauza se va folosi cursul fix de 2,28 lei/franc (ianuarie 2008) pe toata durata contractului si nu de 4,16 lei/franc cat este in prezent cursul de schimb, explica avocatul.

cristian rusu“…se stabilizeaza cursul de schimb pentru fiecare rata succesiva la cursul din momentul incheierii contractului, de la data scadentei primei rate pana la finalizarea perioadei de rambursare…”, se arata in motivarea instantei. „Asta inseamna ca cei care au contractat un credit in franci elvetieni vor beneficia de posibilitatea de a plati toate ratele la cursul din data contractarii”, spune Cristian Rusu. Prin aceeasi decizie, banca a fost obligata sa restituie banii reprezentand diferenta de schimb valutar de la data incheierii conventiei.

Chiar daca nu e definitiva, decizia Judecatoriei Oradea e una incurajatoare pentru tot bihorenii cu credite in franci, dar si cei cu credite in euro se pot gandi sa apeleze la instanta. E adevarat ca exista o diferenta intre creditele in franci si cele in euro, pentru ca CHF nu circula pe piata dar chiar si asa sunt alte argumente care pot fi invocate in cazul contractelor in moneda europeana. Cel mai important este cel referitor la riscurile asumate. „Riscurile trebuie impartite, inclusiv riscul fluctuatiei valutare. In cazul contractelor in euro, toate riscurile sunt suportate de consum”, ne-a declarat avocatul Cristian Rusu.

Distribuie informația
Alte știri