Prefectul de Bihor a solicitat raport de evaluare a efectelor produse de viituri

foto/ arhiva

Vineri 21 mai, prefectul Dumitru Țiplea a dispus constituirea unor comisii de specialişti pentru constatarea și stabilirea măsurilor de înlăturare a efectelor produse de inundaţiile care au avut loc în intervalul 18-20 mai pe teritoriul județului Bihor.

Conform ordinului prefectului, cele două comisii sunt formate din specialiști din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, Inspectoratului de Stat în Construcții și Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Comisiile vor demara inspecțiile în teren începând cu data de 24 mai și, în urma constatărilor la fața locului, vor prezenta Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, până la data de 28 mai, un raport de evaluare a efectelor produse de viituri. În baza acestuia, Instituția Prefectului – Județul Bihor va întocmi proiectul unei Hotărâri de Guvern vizând alocarea de fonduri pentru înlăturarea efectelor produse de inundații.

Reamintim că în intervalul 18-20 mai preciptațiile abundente au generat viituri, îndeosebi în bazinul hidrografic al Crișului Negru, cotele apelor depășind niveluri maxime istorice pe Valea Roșia, Boga, Valea Galbenă și Crișul Negru. În județul Bihor au fost emise, într-un interval de 12 ore, 14 coduri de avertizare hidrologică și meteorologică din care 8 roșii, 5 portocalii și unul galben.  

Conform sintezei raportului operativ întocmit în baza raportărilor celor 23 de unități administrativ-teritoriale afectate, la nivelul județului Bihor inundațiile au produs în 56 de localități pagube dintre care enumerăm: 30 de case inundate, 58 de case avariate, o casă distrusă, 40 de anexe gospodărești inundate,  92 de anexe gospodărești afectate, 29 de poduri și 63 de podețe afectate, 2,3 km de drum județean, 34,05 km de străzi, 14.351 mp de sere și solarii, 2498,9 ha teren arabil, 50 km de rețele electrice, 3 stații de epurare, 69 de fântâni și 9 construcții hidrotehnice afectate.   

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri