Prefectul Dumitru Țiplea a inspectat zonele din Bihor afectate de viituri în ultimele 24 de ore

În intervalul 18-19 mai, fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat 29 de gospodării situate în localitățile Hârsești, Căbești, Josani, Fânațe, Cociuba Mică și Ștei. În cursul nopții, din cauza precipitațiilor cumulate de peste 140 l/mp, au fost depășite patru cote maxime istorice pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri: Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie.

Pe tot parcursul zilei de ieri prefectul a monitorizat activitatea echipelor de intervenție, iar în cursul acestei dimineți a convocat o ședință operativă la sediul Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri, unde s-a prezentat situația curentă și posibile evoluții ale viiturii formate pe Crișul Negru.

 În urma ședinței, prefectul s-a deplasat în teren pe cursul inferior al Crișului Negru, în zonele Ginta, Tinca și Homorog, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” și ABA Crișuri.

În cadrul vizitei s-a analizat situația existentă în teren, s-au verificat cotele prognozate pe Crișul Negru și s-au stabilit, în cadrul întâlnirilor cu primarii unităților administrativ-teritoriale afectate, măsuri de prevenire și limitare a efectelor negative provocate de inundații.

Prefectul Dumitru Țiplea a felicitat “echipele de pompieri militari și angajații ABA Crișuri care s-au mobilizat exemplar, salvând gospodării și intervenind pentru a limita pagubele produse de viituri. Următorul demers urgent trebuie să îl facă primarii, prin depunerea cu celeritate a rapoartelor operative și a rapoartelor de intervenție privind pagubele produse de inundații, pentru a putea beneficia de sprijinul autorităților centrale, unde este cazul.“

Întrucât județul Bihor se află în continuare sub incidența avertizărilor ce vizează fenomene hidrologice deosebit de periculoase, recomandăm bihorenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor și să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri