Pregătiri pentru inaugurarea muzeului dedicat comunității evreiești

De Sărbătoarea luminilor, pe data de 5 decembrie, va avea loc inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor. Amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25, acesta va funcționa ca secție a Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

La parter, amenajarea muzeală va cuprinde istoria comunității și dezvoltarea orașului când contribuția lor la creșterea orașului s-a concretizat inclusiv prin arhitectura unică, dar și ilustrarea vieții evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești. Urcând la etaj, vizitatorul va coborî, de fapt, în infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre.

Muzeul, spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului, are ca public țintă orădenii în primul rând, care sunt invitați să cunoască mai în detaliu familiile care au construit unele dintre superbele palate din Oradea, dar sunt așteptați și vizitatorii din străinătate.
Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri