Pregătiri pentru ROHU

Unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare europeană – ROHU – și-ar putea lansa primul apel de proiecte abia în luna august.

Deși multe instituții publice și-au creionat deja o serie de proiecte și și-au stabilit parteneriate cu instituții similare din Ungaria, Programul Interreg V-A Romania – Ungaria pornește destul de greu. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management pentru acest program, a lansat – din nou – in consultare publica luni, 11 iulie a.c., Ghidul solicitantului aferent primului apel pentru propuneri de proiecte strategice din cadrul Programului Interreg V-A Romania – Ungaria, consolidat ca urmare a analizarii comentariilor primite in cursul consultarii publice din luna aprilie a.c.

In acest context, partile interesate sunt invitate sa se implice in procesul de consultare a ghidului, iar opiniile si contributiile sunt asteptate, pana la data de 18 iulie 2016, pe adresele de e-mail: rohu@mdrap.ro si joint.secretariat@brecoradea.ro.
Documentele (Ghidul si anexele) sunt disponibile pe site-ul MDRAP – in sectiunea Programului Interreg V-A Romania – Ungaria si pe site-ul Programului. Aria eligibila a Programului este constituita din judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare din Romania si Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar si Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

Bugetul total al programului este de 231.861.763,00 euro, din care 189.138.672,00 euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala. In perioada 2014-2020, vor putea fi finantate proiecte strategice pe 4 axe prioritare, in domeniile protejarii in comun si utilizarii eficiente a valorilor comune si resurselor (cooperare in domeniul valorilor comune si resurselor), imbunatatirii mobilitatii transfrontaliere durabile si eliminarii blocajelor (cooperare in domeniul accesibilitatii), imbunatatirii ocuparii fortei de munca si promovarii mobilitatii fortei de munca transfrontaliere (cooperare in domeniul ocuparii fortei de munca) si imbunatatirii serviciilor de ingrijire a sanatatii (cooperare in domeniul sanatatii si preventiei bolilor).
Bugetul total destinat finantarii proiectelor strategice este 111,258,043 euro, din care 94,569,336 euro reprezinta finantare nerambursabila FEDR. Romania indeplineste rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), Autoritatea Nationala fiind stabilita in cadrul Biroului Primului Ministru – Ungaria, iar Secretariatul Comun este organizat la Oradea, in cadrul BRECO. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de catre Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi din Romania, iar atributiile de certificare vor fi indeplinite de catre Autoritatea de Management.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri